artikel

Oplossing voor ‘kantoor-leds’

installatiebranche

Zekeringautomaten in kantoorinstallaties slaan soms af als grote aantallen led-lampen tegelijk worden ingeschakeld. Een nieuwe schakelaar kan dat probleem voorkomen. De schakelaar is een ontwikkeling van Sjef Cobben, hoogleraar Power Quality aan de TU Eindhoven.

Oplossing voor ‘kantoor-leds’

Cobben ontdekte waarom zekeringautomaten afslaan als een grote groep led-lampen tegelijk wordt ingeschakeld. Dat hangt samen met de aard van de wisselstroom uit het lichtnet. De spanning loopt vijftig keer per seconde op en af. Als de lampen nabij of op de piek worden aangezet, kan de inschakelstroom te groot worden en slaat de automaat af. Andersom, als de lampen nabij of op het dal van de curve worden ingeschakeld, gebeurt er niets.

De schakelaar van Cobben zet de ledlampen aan in het dal van de spanningscurve. Conventionele kantoorverlichting schiet doorgaans niet door het maximum van de zekeringautomaat. In woningen is het aantal ledlampen dat tegelijk wordt ingeschakeld te klein om invloed te hebben op de zekeringautomaat. De schakelaar bestaat nog alleen als prototype.

Reageer op dit artikel