artikel

Installatie-unit snel in te passen in renovatie

installatiebranche

Met een prefab installatiemodule is het binnenklimaat en de E-installatie van flatwoningen snel en op een relatief eenvoudige wijze te verbeteren.

Met de zogeheten Flat Energy Cube won Itho Daalderop de VSK award in de categorie Aarde. Jan Rijnbeek, business unit manager sector Renovatie, spreekt van “een razendsnelle en kostenefficiënte oplossing”. Bouwkundige en installatietechnische verbeteringen vergen doorgaans maanden. Wij gaan dat met deze prefab unit in drie weken realiseren doordat we afrekenen met het steeds weer afstemmen van ontwerp en realisatievraagstukken op de bouwplaats.”

Meterkastfunctie

De installatiemodule bevat alle componenten (warmtepomp, boilervat, CO2-gestuurde ventilatie met warmteterugwinning en een douche-wtw) om een aangenaam binnenklimaat te realiseren. Het idee om deze oplossing te ontwikkelen is ontstaan vanuit een projectvraag en samenwerking met Ceres Projecten, Dura Vermeer Bouw, Giesbers en van der Graaf en Attema.

Volgens Rijnbeek onderscheidt het concept zich van bestaande oplossingen door de samenstelling van de verschillende klimaatsystemen en de integratie van de gehele meterkastfunctie in één kast. “Het geheel wordt fabrieksmatig voorbereid en compleet op de bouw aangeleverd. Daarbij is het een duurzame oplossing omdat we gebruikmaken van bodemenergie, iets wat in de bestaande bouw zeer uitzonderlijk is.”

In combinatie met de juiste isolatiemaatregelen is met dit installatieconcept op eenvoudige wijze een energielabel A++ haalbaar. Rijnbeek: “Uitgangspunt is de Trias Energetica, waarna we de energiestromen in de woning verder onder de loep nemen om tot de meest kostenefficiënte combinatie van energiezuinige componenten te komen en te zien waar nog winst te behalen is. Bij minder vraag naar verwarming, is bijvoorbeeld het aandeel tapwater relatief groot, dus hebben we een douchewater warmteterugwinning ingebouwd. Vervolgens is gekeken naar energie-efficiënte en kwalitatieve verbeteringen op ventilatiegebied.”

Essentieel onderdeel van de installatiemodule is een energiezuinig ventilatiesysteem (QualityFlow) dat automatisch reageert op de kwaliteit van de binnenlucht op basis van CO2in alle verblijfsruimtes en vochtmeting in de badkamer. De energie uit de afgevoerde lucht wordt teruggewonnen en gemengd met verse buitenlucht ingevoerd in de verkeersruimte. Via de spleten onder de deur stroomt de verse lucht de vragende verblijfsruimte weer in. Ook deze innovatieve oplossing was genomineerd. “In feite zijn onze beide inzendingen dus bekroond.”

Het concept leent zich vooral voor portiek- en flatwoningen tot maximaal vier bouwlagen hoog. De installatiemodule vergt circa 0,9 vierkante meter waarin alle luchtafvoerkanalen en rioleringen zijn geïntegreerd, wat bij een slimme woningindeling weer ruimte oplevert.

Bijkomend voordeel is dat de unit vanaf de buitenzijde van een woning toegankelijk is. Bij eventueel onderhoud hoeft een bewoner niet meer thuis te blijven.

Kostenbesparing

De integrale benadering leidt uiteindelijk tot een forse kostenbesparing voor de gebruiker en een verantwoorde investering voor de opdrachtgever. “De gemiddelde energiekosten voor verwarming, tapwater en ventilatie in bestaande woningen met een energielabel G bedragen maandelijks circa 150 euro. Met dit concept kunnen die kosten tot eenderde worden gereduceerd. Daarbij wordt onderscheid gemaakt tussen persoonsgebonden en installatiegebonden energieverbruik en zijn de kosten volledig inzichtelijk.”

Rijnbeek verwacht de eerste pilotprojecten eind dit jaar in de markt te zetten. “Met dit installatieconcept anticiperen we op het energieneutraal bouwen in 2020.”

Reageer op dit artikel