artikel

‘Kunststof kabel goede geleider van stroom’

installatiebranche

Als het aan de onderzoekers van NanoForce ligt duurt het niet lang meer voordat kunststof geleiders kunnen worden gebruikt in elektrische installaties. Het bedrijf, een spin-off van de Queen Mary University, zegt kunststof geleiders te kunnen maken met vrijwel dezelfde elektrische eigenschappen als metalen geleiders. Ook de mechanische eigenschappen zouden nagenoeg identiek zijn. De nieuwe […]

Als het aan de onderzoekers van NanoForce ligt duurt het niet lang meer voordat kunststof geleiders kunnen worden gebruikt in elektrische installaties. Het bedrijf, een spin-off van de Queen Mary University, zegt kunststof geleiders te kunnen maken met vrijwel dezelfde elektrische eigenschappen als metalen geleiders. Ook de mechanische eigenschappen zouden nagenoeg identiek zijn.

De nieuwe kabels bestaan uit polypropyleen of polyamide waaraan koolstof nanobuisjes zijn toegevoegd. In de uitleg van het bedrijf is dat een relatief simpel proces. De buisjes ‘organiseren’ zichzelf tot een elektrisch geleidend net. Ze doen dat wanneer de kabel na de productie opnieuw wordt verhit. Het geleidende netwerk verbreekt wanneer de kabel wordt gerekt.

Reageer op dit artikel