artikel

Accu met vloeibaar magnesium slaat stroom beter op

installatiebranche

Natuurstroom rendeert beter als zij wordt opgeslagen in accu’s met onder meer vloeibaar magnesium, constateren onderzoekers van het Helmholtz-Zentrum in Dresden.

Accu’s met vloeibaar metaal vergen een specifieke constructie die ze (te) duur maakt. De onderzoekers zeggen daar een goedkope oplossing voor te hebben gevonden.

De accu’s zijn relatief goedkoop te maken. De productie komt neer op het vullen van een vat met twee metalen die zichzelf verdelen in elektrisch actieve lagen.

In beginsel bieden deze accu’s een grote opslagcapaciteit, wat ze geschikt maakt om tussentijds een overmaat aan natuurstroom op te slaan. De capaciteit gaat deels verloren zodra de accu’s worden geladen en ontladen. De elektrische stroom laat het vloeibare metaal draaien; hoe groter de accu’s hoe groter de draaiing. Onderzoekers in Japan bedachten eerder een oplossing voor dat probleem. De benodigdheden zijn goedkoop maar de verwerking ervan vergt nogal wat mankracht. Het Duitse alternatief gebruikt ook goedkope materialen die met weinig moeite werkend zijn te maken.

Reageer op dit artikel