artikel

Dynamische straatverlichting op duurzame lijst VN

installatiebranche

CityTouch, het systeem van Philips voor de dynamische regeling van weg- en straatverlichting, is geselecteerd voor Sustainia100. Deze prestigieuze lijst van duurzame oplossingen werd vorige week gelanceerd op de VN Conferentie voor Duurzame Ontwikkeling in Rio de Janeiro.

Dynamische straatverlichting op duurzame lijst VN

Met CityTouch kan verlichting op de juiste tijd en plaats en met de gewenste sterkte worden ingezet. Elk lichtpunt kan apart worden bediend via radio-frequente signalen die gestuurd worden naar kleine antennes op de lichtpunten. Zo kunnen de lampen desgewenst gedimd worden. Maar als er bijvoorbeeld vanwege evenementen of calamiteiten plotseling meer licht nodig is, dan kan de gemeente met één druk op de knop de lichtsterkte aanpassen.

Gemeenten

Het systeem biedt ook informatie over de gebruiksuren van de straatverlichting en automatische meldingen bij defecten. In Nederland is CityTouch in 2012 in gebruik genomen in de gemeentes Rotterdam, Tilburg en Almere.

Sustainia

Sustainia100 is een gids met voorbeelden verzameld uit 56 landen verspreid over zes continenten, die een bijdrage leveren aan het creëren van duurzame samenlevingen. Sustainia100 oplossingen zijn genomineerd voor de Sustainia Award, die buitengewone prestaties op het gebied van duurzaamheid bekroont. De winnaar zal later dit jaar op een ceremonie in Kopenhagen worden bekendgemaakt.

Lees ook:

Lichtmanagement in Rotterdam

Straat veiliger dankzij ledverlichting

Reageer op dit artikel