artikel

‘Zelfherstellend elektranet niet tegen alles bestand’

installatiebranche

Het zelfherstellende elektriciteitsnet van Stedin beperkt de kans dat de stroom uitvalt, zegt Marko Kruit. Dat vermogen is eindig, relativeert de manager netcoördinatie van netbeheerder Stedin. “Stroomuitval door blikseminslag, zoals in Nieuwegein vorige week, kunnen we er niet mee voorkomen.”

Nieuwegein werd wat Kruit betreft getroffen door een unieke gebeurtenis. “Die is niet te voorkomen.” Bij gangbaardere storingen zit het centrum van Rotterdam door de zelfherstellende eigenschappen van het net nooit langer dan een minuut zonder stroom, garandeert Kruit. “Ruim 80 procent van de klanten heeft binnen een minuut weer stroom.”

Sensoren in de transformatorhuisjes meten waar er iets verkeerd gaat met een kabel. Als bijvoorbeeld een graafmachine een kabel kapottrekt schakelt het systeem het getroffen deel uit en bedient de aansluitingen via een ander circuit. Voor de gevallen dat de digitale besturing het laat afweten kan de installatie nog handmatig worden geschakeld.

De omschakeling werkt geen overbelasting in de hand, zegt Kruit. “De capaciteit van de kabels wordt hooguit voor de helft benut en meestal is het minder. Ook als ze extra vermogen transporteren blijft de belasting beneden de honderd procent.”

Stedin verwacht volgend jaar drie zelfherstellende kabelringen te hebben. De netbeheerder moet nu een beslissing nemen over de besturing van het systeem. “Die loopt nu nog over een eigen net”, zegt Kruit. “Misschien gaat dat via het web beter.” Stedin moet dan ook besluiten of het systeem decentraal blijft of centraal wordt.

Reageer op dit artikel