artikel

‘Installateur wordt een integrale dienstverlener’

installatiebranche

Als zich in de bedrijfstak installatietechniek één trend aftekent is het wel deze, zegt Michel Heijekamp: de omslag van productgerichte dienstverlening naar integrale dienstverlening. “De installateur spreekt met zijn opdrachtgever een bepaalde prestatie af en levert die een aantal jaren achtereen”, legt de business development manager van Strukton Worksphere uit.

< Vervolg van pagina 1

Strukton Worksphere beheert op die manier voor tien jaar negen zwembaden in Rotterdam. Buiten gas, licht en water levert het bedrijf alles wat in de contractperiode nodig is. Grote bedrijven lijken de aangewezen ondernemingen om zulke ‘all-in’ contracten af te sluiten omdat die dat financieel gezien het beste kunnen. De praktijk leert Heijekamp dat ook kleine bedrijven zonder ruime financiën met succes dergelijke overeenkomsten kunnen onderhouden. “Een installateur kan bijvoorbeeld met een opdrachtgever afspreken dat hij voor een bepaalde periode ‘licht’ levert, in plaats van dat hij telkens op bestelling lampen komt vervangen.”

De overgang van product- naar integrale dienstverlening markeert de omslag van een ambachtelijk naar een innovatief bedrijf, meent Heijekamp. Dat houdt volgens hem ook in dat een bedrijf meer en andere diensten moet leveren dan wat het tot nog toe doet. In het geval van de zwembaden investeert Strukton Worksphere mee in de voorzieningen. “Dat kost geld, maar dat verdienen we terug met het beheer.” De zwembaden zijn daardoor volgens hem zodanig verbeterd dat ze meer zwemmers trekken en Strukton Worksphere daardoor extra inkomsten bezorgen.

Groene Gebouwen

Het beheer van de zwembaden valt onder het programma De Rotterdamse Groene Gebouwen waarmee de gemeente zijn vastgoedportefeuille wil verduurzamen. Strukton Worksphere sloot daarvoor een ESCo-contract af. Zo’n overeenkomst combineert de vernieuwing van gebouwinstallaties met meerjarig onderhoud, beheer en een verbetering van de energ ieprestatie. Het regelt ook de financiering van zo’n overeenkomst. “Het eerste en enige ESCo-contract in Nederland tot nu toe”, zegt Heijekamp. In Groot-Brittannië en Duitsland zijn er volgens hem inmiddels ‘enkele honderden’ van zulke contracten afgesloten. Hij verwacht er meer van in Nederland, niet in de laatste plaats omdat er analoog aan de pps-contracten een eigen netwerk voor wordt ingericht op de Dutch Green Building Week.

“Met ambachtelijk werk alleen red je het niet meer”, constateert Peter Schneiders als directeur van de Verkerk Groep. De elektrotechnisch installateur uit Zwijndrecht en Hoevelaken heeft naar eigen zeggen met succes een ‘innovatieve’ omslag gemaakt. Het bedrijf begon daarmee in 1984 met de ontwikkeling van een communicatiesysteem voor de zorg. “Daar was moed voor nodig en durf”, zegt Schneiders. “De markt bood toen voornamelijk communicatiesystemen aan van de grote fabrikanten. Wij wilden met ons systeem bewijzen dat we een betaalbaar Nederlands product konden leveren met meer functionaliteiten.” Dat product legde de basis voor een afdeling onderzoek en ontwikk eling waar nu ruim tachtig personen werken.

Schneiders ziet de sector installatietechniek veranderen, “De opzet van een installatie blijft hetzelfde; alleen de manier waarop je die maakt en de functies die je na de oplevering hebt blijft niet hetzelfde.”

Het eerste houdt meer standaardisatie in en meer prefab; het tweede hangt vooral samen met de mogelijkheden die de ict biedt. Beide aspecten gaan naar zijn verwachting in de komende tijd steeds zwaarder wegen.

Wilfred Derksen ziet hamer en schroevendraaier steeds vaker in handen van personeel dat aanvankelijk bij de opdrachtgever werkte. “Een trend”, noemt de commercieel directeur van Kuijpers het uitbesteden van technische diensten aan de installateur die de installaties beheert. “Een trendinnovatie” is in zijn ervaring ook het overdoen van installaties aan de installateur waarna de eigenaar de systemen vervolgens terug least. Derksen: “Voor enkele grote klanten werkt dat inmiddels goed; dan komt het ook een keer voor kleinere projecten aan de orde.”

Onder meer deze trends stelt installateursorganisatie Uneto-VNI voor in een tv-serie op RTLZ, als onderdeel van de campagne ‘De techniek achter N ederland’. Een boek met dezelfde titel beschrijft in tien hoofdstukken hoe installatiebedrijven werk maken van onder meer energiebesparing, efficiëntie in de zorg en de herbestemming van kantoren.

Projectgegevens

kkkkkkkkkkkkkk

Reageer op dit artikel