artikel

Lichtsignaal vervangt besturingskabel

installatiebranche

Besturingssignalen hoeven niet altijd via draad en kabel te lopen; lichtsignalen zijn net zo effectief om een commando te transporteren, ontdekten onderzoekers van de Britse Warwick University.

 De bevindingen zijn volgens de wetenschappers interessant voor vele sectoren. De techniek wordt al gebruikt voor draadloze internettransmissies. In deze toepassing leggen de lichtsignalen een recht traject af. De studie moet uitwijzen hoe licht bochten kan maken en om hoeken kan worden gestuurd, welke invloed andere materialen op het licht uitoefenen en hoe signalen daarop kunnen worden afgesteld.

De lichtsignalen worden via luchtkanalen en andere holle constructies verstuurd waar ze zich niet kunnen vermengen met bijvoorbeeld daglicht. De signalen worden opgewekt met een led die onzichtbaar voor het oog aan en uit gaat. Licht lijdt niet onder elektrische interferentie zodat storingen volgens de onderzoekers nagenoeg uitgesloten zijn.

Reageer op dit artikel