artikel

Centrum bevordert expertise slimme energienetten

installatiebranche

Watt connects in Arnhem zegt ‘slimme energienetten’ inzichtelijk te maken. Het ‘inspiratie- en demonstratiecentrum’ gaat morgen officieel open.

Het centrum is een initiatief van DNV KEMA Energy & Sustainability, Liander, TenneT en ICN, de eigenaar en (her)ontwikkelaar van bedrijventerrein Arnhems Buiten. De gemeente Arnhem en de provincie Gelderland financierden mee.

Watt connects zegt te laten zien hoe ‘slimme energienetten’ al dan niet plaatselijke bronnen van hernieuwbare energie kunnen koppelen. Zulke netten zijn duur en er is nog weinig ervaring mee opgedaan. Watt connects legt ze op kleine schaal aan en gebuikt ze daadwerkelijk.

De samenhang met het grote geheel van ‘slimme energienetten’ wordt gesimuleerd. Een dergelijke aanpak vergt geen al te grote investeringen. De kans dat de opzet mislukt is volgens Watt connects eveneens beperkt. Op die manier wil het centrum zich ontwikkelen tot internationaal expert op het gebied van ‘smart grids’. Met de opgedane expertise denkt de organisatie de transitie van conventioneel opgewekte energie naar meer duurzame vormen te kunnen stimuleren.

Reageer op dit artikel