artikel

Elektrotechnische snufjes voor langer zelfstandig wonen

installatiebranche

Een ledstrip om de deur zichtbaarder te maken voor slechtzienden en een lichtwekker voor slechthorenden die bij het afgaan ook de gordijnen opent. Dat bedachten tweedejaarsstudenten van MBO Rijn IJssel, richting Human Technology, na een bezoek aan de modelwijk Technologie Thuis Nu in Woerden.

Elektrotechnische snufjes voor langer zelfstandig wonen

Hoe kun je mensen ondersteunen bij het zelfstandig thuis blijven wonen, ook wanneer zich lichamelijke beperkingen voordoen? Dat was de vraag die alle studenten bij hun bezoek voorgelegd kregen. Twee innovaties van de Arnhemse school werden door een deskundige jury zeer positief beoordeeld. De bedenkers bezochten samen met hun klasgenoten deze week de woningen in Woerden nog een keer, maar nu om hun eigen innovaties te presenteren.

Ledstrip

Jasper Leenders en Mehmet Ali Genc ontwierpen een ledstrip om de deur zichtbaarder te maken. Jasper: “We wilden graag iets maken dat slechtzienden zou kunnen helpen bij het navigeren naar en in het huis. In bijvoorbeeld nieuwbouwwijken zijn alle deuren gelijk en hoe vind je dan je huis? Of hoe kan je in een huis voorkomen dat de bewoner zich stoot aan deurposten. De ledstrip rond de deurpost biedt de oplossing.” Mehmet voegt toe: “We hebben onderzoek gedaan en vervolgens werktekeningen gemaakt. Het was de bedoeling om het vooral simpel te houden en duurzaam. Dat is ons gelukt.”

Lichtwekker

Klasgenoten Sven Hoogenboom en Dion Dekker bedachten een manier om slechthorenden op een aangename wijze wakker te maken. Het resultaat is een lichtwekker die bij het afgaan ook de gordijnen opent. Sven: “En zoals we allemaal herkennen wil je je toch nog wel eens omdraaien. Hoe zorg je dan toch dat de betrokken persoon wel uit zijn bed komt en op tijd naar zijn werk gaat? Daar hebben we ook iets op gevonden. Er wordt een sensor geplaatst naast het bed. Als na vijf minuten de persoon niet uit zijn of haar bed is, start een trilfunctie.”Lees ook:

Winnaars rolstoelhindernisbaan bezoeken modelwoonwijk


Installateurs ontwerpen modelwoning voor dementiepatiënten

Reageer op dit artikel