artikel

Hoogspanningsnet wordt sterker

installatiebranche

Bestaande hoogspanningskabels kunnen meer elektriciteit transporteren met een nieuwe isolator in de vorm van een geïsoleerde dwarsarm. De arm wordt gemonteerd op het uiteinde van de zij-armen van de hoogspanningsmasten. De nieuwe isolator vervangt de traditionele gestapelde glazen isolatieschotels waaraan de transportkabel hangt.

De arm is een ontwikkeling van de universiteit van Manchester en de bedrijven EPL Composite Solutions en Arago. De laatste is een spin-off van de universiteit en produceert de isolatie-arm. “De isolerende dwarsarm neemt minder ruimte in beslag dan de conventionele schotels”, zegt ontwerper David Chambers van Arago. Daardoor komt er meer afstand tussen de kabels. Netbeheerders kunnen dan meer elektriciteit op de kabels zetten. In de becijfering van Arago is dat ruim 2,5 maal meer.

De kabels zullen door het grotere vermogen warmer worden en dus meer uitzetten. De grotere tussenruimte vermindert het gevaar dat ze zover uitzetten dat ze elkaar raken of te dicht bij de grond komen te hangen. Met de bestaande isolatoren kunnen netten alleen met geleiders uit andersoortige materialen en strakker getrokken kabels een groter vermogen transporteren.

De arm is een enkelvoudige constructie uit glascomposiet en siliconenrubber. “De combinatie van materialen en constructie biedt dezelfde elektrische isolerende eigenschappen als de stapel glazen schotels” zegt Chambers. Arago beproeft momenteel de eerste twaalf dwarsarmen aan hoogspanningmasten van netbeheerders Scottish Hydro Electric Transmission (SHETL) en National Grid (NG).

Netbeheerders krijgen volgens Chambers met de constructie een relatief goedkoop alternatief om de capaciteit van bestaande hoogspanningsnetten te vergroten. Met de extra capaciteit kan onder meer zonder problemen een tijdelijke overmaat aan elektriciteit uit bijvoorbeeld windparken worden verwerkt. Daarmee nemen volgens Aragon ook de mogelijkheden toe voor ‘slimme’ energienetten.

‘Elektriciteitstransporteur’ Tennet die in Nederland het hoogspanningsnet beheert, zegt de geïsoleerde dwarsarm nog niet te kennen.

Reageer op dit artikel