artikel

Plasmalamp verspreidt zelfde spectrum als zon

installatiebranche

Voor in huis is het licht van de plasmalamp Alvara een beetje te veel van het goede, maar in de utiliteitsbouw komt het daglichtspectrum goed van pas, meldt Rofianda Consultancy uit Tilburg. De distributeur en mede-ontwikkelaar demonstreert de lamp volgende week in de Bossche Brabanthallen tijdens de vakbeurs Facilitair.

Het Britse bedrijf Ceravision ontwikkelde in 2004 de eerste modellen van het ‘volcontinue plasma-armatuur’ Alvara. Ronald Gronsveld van Rofianda adviseert het als een alternatief voor gasontladings- en ledverlichting. Volgens hem is de lamp de enige in zijn soort die een daglichtspectrum genereert. Ceravision biedt momenteel één uitvoering aan. Een straatlamp en een stallamp zijn in ontwikkeling.

Het hart is een capsule met een mengsel van edelgas en metaalhalidezouten. Bij aanschakelen ontstaat plasma. Het licht heeft volgens Gronsveld een volcontinu spectrum dat volgens hem een nabootsing van zonlicht is. Het licht is met een aparte dimmer traploos te regelen van 120 tot 400 watt. Een radiofrequente ontvanger verbindt het armatuur met een beheersysteem. De programmatuur houdt het aantal branduren bij en gaat na waardoor een lamp het op een gegeven moment niet meer doet.

De lamp gaat ruim 50.000 branduren mee. Het technische optimum ligt bij ongeveer 30.000 branduren. Gronsveld: “Daarna zakt de opbrengst onder de 75 procent en is de lamp technisch afgeschreven.” Bij een lamphoogte van 5 tot 40 meter vervangt één Alvara in zijn becijfering twee tot drie HPI-armaturen van 400 watt of drie ledarmaturen van het type High Bay van elk 150 watt.

Wout van Bommel van de Nederlandse Stichting voor Verlichtingskunde uit Ede zegt de Alvara niet te kennen. Hij noemt het armatuur ‘een niche-product’ dat alleen interessant is voor toepassingen waarin leds niet voldoen. Wat hem betreft zijn leds in de komende twintig jaar maatgevend.

Reageer op dit artikel