artikel

Glasvezelnetwerken via het riool

installatiebranche

In Lonneker wordt een nieuwe oplossing geïntroduceerd voor uitrol van glasvezelnetwerken via het riool. Door slim gebruik te maken van de bestaande rioleringsinfrastructuur verminderen de kosten voor glasvezeluitrol in buitengebieden.

Glasvezelnetwerken via het riool

De eerste tests in het Lonneker pilot-project maken duidelijk dat de introductie van glasvezelkabels geen nadelige gevolgen heeft voor de werking van het rioolsysteem. Het bedrijf Jelcer Networks verwierf een aantal patenten op de positionering en geleiding van kabels vanuit het hoofdriool naar veel kleinere buizen, die van en naar aangesloten gebouwen lopen. Deze buizen hebben meestal veel scherpe bochten. Ook zijn ze lastig bereikbaar. In Lonneker worden 52 huizen nu voorzien van de mogelijkheid tot een netwerkaansluiting. De huizen zijn verspreid over een groot geografisch gebied. Binnenkort staan nog 423 aansluitingen gepland.

Nog meer woningen

Andere gemeenten in buitengebieden hebben hun belangstelling voor een dergelijk oplossing kenbaar gemaakt. Een verdere 16,000 woningen worden eventueel ook aangesloten.Het gaat om woningen die tot voor kort geen aantrekkelijke investering leken. 98,4% van Nederland is direct aangesloten op het rioolnetwerk. In Nederland kunnen in totaal ongeveer twee miljoen aansluitingen via het riool worden gerealiseerd, dankzij deze nieuwe technologie.

 

Edgar Aker

“Deze samenwerking met Jelcer Networks is een goed voorbeeld van waar ‘value innovation’ voor staat.” Dit zegt Edgar Aker. Hij is directeur telecom Benelux bij Prysmian Group Nederland. “Met dit concept worden alle traditionele methodes volledig herzien. Dit vanuit de recentste technologische innovaties van Prysmian Group. Samen met partners als Jelcer Networks maken we volledige glasvezeluitrol met 100 % dekking ook echt haalbaar.”

 

Reageer op dit artikel