artikel

General Electric claimt succes met combinatie windturbine en accu

installatiebranche

General Electric combineert zijn nieuwe windturbine 2.5-120 met een accubatterij. ECN gaat deze combinatie dit jaar testen op zijn locatie in de Wieringermeer.

Eerdere proeven van andere fabrikanten leerden dat windturbines te veel stroom genereren om die zonder problemen op te slaan in een accu. “General Electric beproeft deze combinatie sinds augustus 2012 met succes in Californië”, zegt woordvoerder Laura Aresi van GE Power & Water uit Milaan. De fabrikant gebruikt daarvoor zoveel mogelijk accu’s van het eigen merk GE Durathon; een accu op basis van gesmolten zout die tot een half uur stroomstoring kan opvangen.

De nieuwste windturbine van General Electric ‘communiceert’ elke milliseconde met alle andere turbines in een windpark. Als de ene turbine wat langzamer gaat draaien ‘vraagt’ die aan andere turbines wat die op dat moment doen. De langzame turbine neemt vervolgens de rotatiesnelheid over van de andere turbines. “Op die manier levert een windpark automatisch een continu vermogen”, zegt Aresi. Een constant vermogen voorkomt dat een smart grid, een ‘zelfdenkend energienet’, op hol slaat. Om dat te voorkomen ‘communiceren’ windparken ook onderling om het vermogen constant te houden. Elke seconde meet het systeem 150.000 punten door en verwerkt zo tot 400 megawatt aan elektriciteit. Eventuele mankenten meldt de turbine automatisch met naam en toenaam aan de verantwoordelijke onderhoudsdienst.

De 2.5-120 levert een vermogen van 2,5 megawatt bij een spanning van 6 kilovolt. De turbine is een verdere ontwikkeling van een oudere turbine die 1,5 megawatt genereert. General Electric zegt daarvan wereldwijd inmiddels 16.500 exemplaren te hebben geïnstalleerd. De grotere uitvoering is volgens Aresi ontwikkeld voor dichtbeboste gebieden in onder meer Europa. “De wind kan daar meer een lagere snelheid waa ien.”

Dat hoeft volgens haar niet ten koste te gaan van de opbrengst. De turbine staat op een toren van 139 meter hoog waar een rotor van 120 meter diameter meer wind vangt. De rotorbladen hebben 36 procent meer oppervlak dan voorgaande modellen. De bladen staan altijd vol in de wind.

De combinatie van een hoge toren en een grote rotordiameter moet er mede voor zorgen dat de turbine rendeert bij windsnelheden vanaf 3 meter per seconde. De turbine schakelt af bij windsnelheden vanaf 20 meter per seconde. De 2.5-120 genereert met de grote rotor ruim 15 procent meer elektriciteit dan voorgaande modellen. Het concept dat de fabrikant in dit model volgt vergroot de efficiëntie met ongeveer 25 procent, zegt Aresi.

Reageer op dit artikel