artikel

Gekleurd zonnepaneel wekt onopvallend stroom op

installatiebranche

Gevels, daken en nog tal van andere zaken zegt Oxford Photovoltaics te kunnen omtoveren tot bron van zonne-energie. Het bedrijf, voortgekomen uit de universiteit van Oxford, verwacht in de loop van het volgende jaar gekleurde zonnepanelen te kunnen verkopen die op elk deel van een gebouw zonlicht omzetten in elektriciteit.

Het paneel van Oxford Photovoltaics is een half doorzichtige glazen plaat waarop actief materiaal in een specifieke kleur is aangebracht. Deze samenstelling maakt het paneel lichter van gewicht dan conventionele zonnepanelen. Mede daardoor kunnen ze over het gehele genomen zonder steunconstructie worden opgenomen in bijvoorbeeld gevels. Het Britse bedrijf zegt het glas nagenoeg elke kleur te kunnen geven. Het actieve materiaal zet zonlicht met een gemiddeld rendement van 10 procent om in elektriciteit. Donkere kleuren bevorderen het rendement. Zwart helpt de meeste elektriciteit te genereren; blauw levert maar weinig op.

Het actieve materiaal wordt ruim 3 micrometer dik aangebracht op de glazen drager. Het materiaal is organisch en niet-giftig. Het technische principe staat sinds 1991 bekend als Grätzel-cellen; genoemd naar Michael Grätzel, één van de ontwikkelaars. Technische problemen bij de productie, bij de verwerking en bij het gebruik hinderden tot nog toe de verdere ontwikkeling van dit type zonnecel. Het Britse bedrijf zegt die in elk geval in theorie afdoende te hebben opgelost. Proefpanelen moeten vanaf volgedn jaar bewijzen dat ze moeilijkheden ook in de praktijk zijn opgelost. De proefpanelen halen momenteel een spanning van 1,2 volt uit zonlicht.

Reageer op dit artikel