artikel

Verdekte zonnepanelen vallen niet op in het dak

installatiebranche

Verdekte zonnepanelen vallen niet op in het dak

Een nieuwbouwvilla in Best heeft de Nederlandse primeur van verdekte zonnepanelen in het dak. Ralf Klop van adviseur Groene Groei uit Best vond de panelen in Groot-Brittannië. “In Nederland waren ze niet te krijgen.”

De zonnepanelen integreren naadloos in het normale patroon van het dak. “Van een afstand is er zelfs nauwelijks verschil te zien tussen de vlakke, gebakken dakpannen en de zonnepanelen”, zegt Klop. Het systeem heeft volgens hem het bijkomend voordeel dat er geen dakpannen nodig zijn op de plekken waar de geïntegreerde panelen liggen. In Engeland en Frankrijk wordt dit type zonnepaneel al regelmatig toegepast. In Nederland blijft de toepassing achter.

De villa wordt gebouwd naar een ontwerp van Best Architecten. De opdrachtgever vroeg het bureau met nadruk om geïntegreerde zonnepanelen. Daarmee vielen systemen met standaardformaten op voorhand af. Bovendien moest het systeem naadloos te combineren zijn met gebakken dakpannen. “Het aantal leveranciers is beperkt”, constateert Klop. Enkelen vielen af omdat de kwaliteit van de panelen tegenviel of omdat de producten moeilijk te verwerken waren. En een aantal viel af vanwege de prijs. “Sommige waren 3,5 keer duurder dan anderen.”

Klop ontdekte de panelen van de Britse leverancier SolarCentury. SCX Solar uit Someren maakte een proefopstelling met een paneel. De bevindingen leerden dat de gebakken dakpannen naadloos aansloten op de panelen. SCX Solar kreeg daarna de opdracht om het dak te dekken en het zonnesysteem te installeren. De Britse panelen zijn wat duurder dan de standaardpanelen. Klop schat dat de Britse panelen 1,8 keer meer kosten. “Daar staat tegenover dat in dit geval de gekozen dakbedekking ongeveer de helft minder kost”, zegt Klop.

De panelen rusten op de panlatten. Op de plek waar ze komen zijn de latten wat verdiept om het oppervlak van de panelen gelijk te trekken met dat van de dakpannen. Dat vergt meer werk dan het plaatsen van conventionele zonnepanelen, zegt Klop. De uitlijning van de pannen is volgens hem ook arbeidsintensiever. De panelen zijn in een waterdichte constructie gevat.

Samenwerking

Hans van Houtum van Best Architecten roept intussen leveranciers van dakpannen op om samen te werken met producenten van zonnepanelen. Dat levert volgens hem fraaier vormgegeven systemen op die beter in de daken zijn te integreren. Niet in de laatste plaats verlaagt zo’n coöperatie de prijs van zulke installaties. Tegelijk roept Van Houtum opdrachtgevers op om dergelijke systemen te bestellen zodat producenten in elk geval de kans krijgen om hun ontwikkelingen te kunnen verkopen.

Op 13 november gaat Van Houtum in op het dak van de villa in Best. Hij doet dat op het congres ‘Besparen en Winnen op het hellende dak’ van branche-organisatie Het Hellende Dak en Duurzaam Gebouwd, kennisplatform voor duurzaam bouwen. Het landelijke congres vindt plaats voorafgaand aan het 61ste internationale congres van de internationale dakdekkersfederatie IFD.

Reageer op dit artikel