artikel

P+R-terrein van Hoogkerk intelligent verlicht

installatiebranche

P+R Hoogkerk is het eerste overstapterrein met intelligent gedimde verlichting. De verlichting brandt alleen op vol vermogen als er gebruikers op het terrein zijn.

Als e r niemand op het terrein is branden de lampen op 20 procent van het maximale vermogen. Zodra de detectors, die Tvilight uit Groningen maakt onder de merknaam City Sense, beweging constateren wordt het licht feller. De besturing filtert bewegingen van dieren uit en past de hoeveelheid licht af aan de gebruikers. “Voetgangers krijgen meer licht toebedeeld dan autobestuurders omdat die zelf licht bij zich hebben”, zegt Filiz Zorluer van Tvilight.

In de armaturen zitten PLL-lampen. De besparing die de besturing teweegbrengt valt daardoor volgens haar wat kleiner uit dan wanneer led-verlichting zou zijn gebruikt. Het systeem spaart nu ruim 54 procent energie. Het systeem voorkomt ook lichthinder in het aangrenzende natuurgebied. De terreinverlichting wordt met een computer van Tvilight bestuurd. De beheerder van het terrein kan via een smartphone of een tablet de instellingen wijzigen. Hulpdiensten kunnen op dezelfde manier deverlichting tijdens noodgevallen op volle sterkte draaien.

Proef

Hoogkerk is volgens Zorluer het eerste P+R-terrein in Nederland dat op deze manier wordt verlicht. Het Energie Convenant Groningen maakte de installatie mogelijk. De interactieve dimverlichting is een proef. P+R Hoogkerk heeft ook vier oplaadpunten voor elektrische auto’s. Aan het eind van dit jaar staan zulke palen ook op P+R Kardinge, P+R Euroborg/P3 en P+R Zernike.

Reageer op dit artikel