artikel

‘Triboelektrisch effect haalt stroom uit al wat beweegt’

installatiebranche

Twee materialen die elkaar op een of andere manier raken genereren elektriciteit, ontdekte Zhong Lin Wang. Met zijn collega-onderzoekers van het Georgia Institute of Technology denkt daarmee een onuitputtelijke energiebron te hebben gevonden die mechanische bewegingen omzet in stroom.

Wang verwacht met wat hij het ‘triboelektrisch’ effect noemt stroom te halen uit alles wat op één of andere manier beweegt. De energie kan onder meer accu’s opladen, led-licht laten branden en doorgeven in de vorm van meetwaarden. De toepassingen zijn vooralsnog kleinschalig maar de toepassingen hebben inmiddels de aandacht gewekt van onder meer grote onderzoeksinstellingen.

In de simpelste vorm bestaat een triboelektrische generator uit twee vellen van verschillend materiaal. Eén geeft elektronen af, het andere neemt ze op. Wanneer de velletjes van elkaar worden gehaald blijft één ervan elektrisch geladen en elektrisch gescheiden van de ander door de lucht. De lading gaat stromen wanneer een elektrische belasting op de hoeken van de twee velletjes wordt aangesloten. Dat is dan gelijkstroom. Wanneer dit proces vaak wordt herhaald, ontstaat wisselstroom.

Die herhaling kan worden opgewekt door bijvoorbeeld over de velletjes elektrisch geladen materiaal te lopen, er wind over te laten waaien of golven over te laten stromen. Een vierkante meter triboelektrisch materiaal genereert momenteel een kleine 300 watt. Een kubieke meter zou volgens Wang ruim 400 kilowatt kunnen opwekken bij een rendement van gemiddeld 50 procent.

Onderzoek leerde dat de generator een groter vermogen levert naarmate er een fijner raster van vierkantjes in de velletjes wordt geperst. Het patroon verbetert het contact tussen de velletjes. Die kunnen van elk materiaal zijn.

Reageer op dit artikel