artikel

Inspirerende installateurs gezocht

installatiebranche

Inspirerende installateurs gezocht

Het leek me een leuk idee: trapverlichting. We hadden toch al een elektricien over de vloer tijdens onze verbouwing dus die kon dat wel mooi even mee nemen dacht ik. Helaas liep dat anders.

Het kan er cool uit zien, lampjes bij de trap. En als je dan ‘s nacht een keer uit je bed moet en die lampjes automatisch aangaan is het nog veilig ook! Online had ik een paar voorbeelden gevonden van mooie led-inbouwspotjes met prachtige lichteffecten. En als we daar nou eens een bewegingssensor bij plaatsten, dan moest alles goed komen.

Onhandig

Maar helaas, die mooie spotjes moest ik van mijn elektricien maar op eigen risico bestellen, want die kon hij niet leveren. Op mijn vraag wat hij dan wel kon leveren liet hij op een dag de ‘Big White’ catalogus bij mij achter. Niet bepaald het meest inspirerende leesvoer.En toen hij (nadat we inmiddels gesetteld waren voor eenvoudiger spotjes) alles had geïnstalleerd, kwam er veel te veel licht uit de lampjes, zat er een lelijke knoeperd van een bewegingssensor op mijn muur en had mijn elektricien bedacht dat bewegingssensor de schakelaar voor de andere ganglamp ook wel kon vervangen.

De invloed van de installateur

Ongetwijfeld hebben we pech gehad met een onhandige, onervaren installateur, maar het heeft me wel aan het denken gezet: Hebben installateurs wel door hoeveel invloed ze hebben op de inrichting van een huis? Terwijl de meerderheid van de consumenten zich geen interieurontwerper kan veroorloven is de elektricien van invloed op vrijwel iedere woning. Gekozen hotelschakelingen en de plaats van het schakelmateriaal bepalen de dagelijkse routines in een gezin. De juiste lichtpunten en verlichting bepalen het zicht en de sfeer in huis.

Een kans

De meeste consumenten vinden verlichting belangrijk en moeilijk. Daar ligt een kans voor de installateur. Mijn elektricien had meer kunnen verdienen als hij me geïnspireerd had met mooi verrassende oplossingen. Waarom zijn er nog zo weinig installateurs die zich zichtbaar onderscheiden met goed lichtadvies? Aan iedere andere interieuradviseur is een bewoner al gauw een paar honderd euro kwijt voor een advies, terwijl de installateur toch al over de vloer komt. Grijp die kans zou ik zeggen!

Lichtinspiratie

Omdat er maar weinig partijen zijn die consumenten inspireren en op weg helpen met verlichting ben ik met een aantal interieur- en lichtontwerpers de blog Lichtinspiratie begonnen. Het zou mooi zijn als installateurs ook vaker een inspiratiebron voor particulieren zouden zijn. Wat is er voor nodig om dat voor elkaar te krijgen?

 

Reageer op dit artikel