artikel

Goed elektronieuws van de klimaattop!

installatiebranche

Goed elektronieuws van de klimaattop!

Als de recentste klimaatconferentie in Parijs nou iets duidelijk heeft gemaakt, dan is het wel de noodzaak om over te stappen op ‘elektrisch’. Willen we met z’n allen de opwarming van onze aardbol onder de 2 graden Celsius houden, dan moeten we -als het even kan- zo snel mogelijk afscheid nemen van fossiele brandstoffen.

Dat afscheid vereist echter wel de nodige creativiteit en inventiviteit. Niet om vaarwel te zeggen tegen, maar om op een slimme manier alternatieven in te zetten. Kansrijk zijn ongetwijfeld wind- en zonne-energie; de eerste zeker in Nederland. Maar ook de inzet van energiezuinige installaties en het realiseren van energie nul-woningen zullen veel verbetering bieden. De inventiviteit die daarbij nodig is, heeft vooral betrekking op efficiency en massa: zet je een kolencentrale van 600 MW uit, dan moet je dat wel op een slimme manier kunnen opvangen.

Toekomstscenario

Dat vormt een prachtige uitdaging voor de Nederlandse installatiesector en een fraai toekomstscenario voor producerende, leverende en installerende partijen in onze branche. Als geen ander zijn wij in staat om de overstap van fossiel naar elektrisch in goede banen te leiden. Ik heb er alle vertrouwen in want keer op keer laat installerend Nederland zien hoe je met uitdagingen om moet gaan.

Automatisering

Die 600 MW per centrale kunnen we ongetwijfeld opvangen. Zeker wanneer we daken van scholen en bedrijfspanden voorzien van zonnepanelen. En wat dacht u van vergaande automatisering in de woning of intensiever gebruik van warmtepompen? Als je het mij vraagt is er voldoende ruimte om de overstap te maken. Het wordt tijd dat we al dat ongebruikte potentieel gaan inzetten. Want één ding is zeker: de toekomst is aan elektrisch.

Reageer op dit artikel