artikel

Internationale pers naar Nieuwegein – almost Amsterdam

installatiebranche

Internationale pers naar Nieuwegein – almost Amsterdam
Robert Aarts

Ik ben onder andere als journalist van Installatie Journaal regelmatig mee geweest met internationale persreizen. Om treinsystemen in Groot-Brittanië te zien, een kabelfabriek in Lyon, museumbeveiliging in Denemarken… Interessant om te zien en het leverde informatieve artikelen op. Gek genoeg deed ik nooit mee aan een persreis in Nederland. Misschien waren ze er niet. Tot begin dit jaar ABB me uitnodigde om in Nieuwegein en Amsterdam te komen kijken.

Ik beleef de reis zowel als deelnemer, als toeschouwer. Ik volg het programma en vind het tegelijk interessant welk programma de journalisten voorgeschoteld krijgen en hoe ze het beleven. Ze komen aan op Schiphol, reizen naar een hotel in Amsterdam en gaan vervolgens met de bus naar Nieuwegein. ABB noemde het Utrecht, de internationale pers ‘heel dicht bij Amsterdam’. Daar voor ‘De Woonindustrie’ sluit ik me aan bij de groep. Ik vind het grauwe weer en lege parkeerterrein vervelend, alsof ik zelf verantwoordelijk ben voor een goede presentatie van ‘mijn’ land. Dat beleef ik nog eens, als ik de deelnemers een warm welkom in wat vlotter Engels gun.

Living Space Experience

ABB laat het Living Space Experience Center zien. Een plek waar je ervaart hoe domotica je leven comfortabeler, veiliger en energiezuiniger kan maken. Alle denkbare technieken zijn ingebouwd, zoals toegang met een vingerscan, spraakherkenning, en de mogelijkheid om van afstand je intercom te bedienen: als de postbode voor de dichte voordeur staat, vraag je om het pakje in de tuin te zetten. In het Experience Center werkt alles volgens KNX. De ‘light-variant’ is bij de ingang in de free@home-truck te zien.

Barbie

Nils Müller (Trendone) geeft een wervelende show over het leven in 2025. Hij heeft een Barbie meegenomen die is voorzien van kunstmatige intelligentie. Ze is verbonden met internet, en weet dus alles. Voor nog meer interactie zorgt een camera die in een groep mensen individuen herkent. Hij geeft hun sexe en leeftijd aan en hoe ze zich voelen. Dat prikkelt de fantasie: je zou de verlichting of temperatuur kunnen aanpassen en kijken of mensen zich prettiger gaan voelen.

Ziggo Dome

Na -uiteraard- een boottour door de Amsterdamse grachten tijdens het ‘Amsterdam light festival’ en een lekkere overnachting, kijkt het gezelschap de volgende dag achter de schermen bij Ziggo Dome. Beemster Elektrotechniek heeft daar de elektrische installatie aangelegd, inclusief een KNX-systeem, verdelers, schakelkasten en bijbehorende apparatuur van ABB.

Frankfurt

Is dit voldoende om de journalisten naar Nederland te laten komen, want nieuws horen we pas op de beurs in Frankfurt. Ik lees alleen positieve verhalen. De Spaanse pers waardeert het concept van De Woonindustrie waar ABB zich met andere aanbieders van interieurproducten presenteert. En de Oostenrijkse journalist pleit ervoor de rijdende demowoning naar z’n land te halen. Doet me goed!

 

Reageer op dit artikel