artikel

Voor niets en noppes

installatiebranche

Wie tegenwoordig een nieuwbouwproject bezoekt, weet al snel één ding zeker: zonne-energie is het in de woningbouw helemaal aan het maken.

Voor niets en noppes

 

Iedere zichzelf respecterende woningcorporatie of projectontwikkelaar zet in op energiezuinigere woningen. En de enige elektrotechnische oplossing die het daarbij écht heeft gemaakt zijn de zonnepanelen. Logisch, want zonne-energie kost niets en noppes.

Feestje

Op het oog lijkt dat een prachtig feestje voor de branche. Ieder paneel dat op de dak van de woning, garage of schuur verschijnt, heeft immers een bijbehorende elektrotechnische installatie. Werk voor het oprapen zou je dus kunnen zeggen. Sommige collega’s spinnen daar inmiddels garen bij.

Domotica

Het feestje heeft voor mij echter ook iets triestigs. Zijn we als elektrotechniek niet verder dan het zonnepaneel? Natuurlijk wel! Denk eens aan domotica en de vele mogelijkheden die dat brengt om zuiniger met energie om te gaan. In ons kantoorpand bijvoorbeeld, brandt geen lamp overbodig. Dankzij aanwezigheidsmelders is de verlichting alleen aan op locaties waar iemand aan het werken is. Gaat iemand weg, dan gaat de verlichting al weer snel uit.Dezelfde domotica ondersteunt ook tal van andere mogelijkheden om energiezuiniger te wonen. Beter profiteren van de warmte die het zonlicht biedt en daarmee besparen op de stookkosten? Met een doordachte regeling van de zonwering kunnen aardige stappen worden gemaakt. En in het verlengde daarvan: met dezelfde regeling van zonlicht is ook minder verlichting nodig.

Prachtige taak

Het aardige daarbij: domotica hoeft tegenwoordig niet meer te worden geassocieerd met hoge kosten. Voor ieder project is er wel een domotica-oplossing financieel bereikbaar. Nu nog die mogelijkheden over de bühne brengen! Daar ligt een prachtige taak voor de gehele elektrobranche. Ik zou zeg: pak die uitdaging aan. Combineer de belangstelling voor zonnepanelen met al dat moois dat onze branche te bieden heeft. Stroop de mouwen op en informeer uw klanten over de mogelijkheden voor hun project of woning. En voor wie daarbij een steuntje in de rug nodig heeft, staan brancheorganisaties als de Fedet altijd klaar.

Reageer op dit artikel