blog

Kom van dat gas af!

installatiebranche

Kom van dat gas af!

Groningen is hard toe aan nieuwe energie. Het winnen van aardgas heeft grote gevolgen. Niet alleen voor de Groningse bodem en huizen, maar ook voor de mensen. En dan hebben we het nog niet eens over de effecten voor het milieu. Met het verwarmen van onze huizen verwarmen we ook het klimaat.

De Rijksoverheid wil dat we in 2050 van het gas af zijn. Maar waarom gaan we nog zo lang door? Waarom gaan Groningers niet zelf sneller van het gas af? Waarom leeft dat nog niet echt? Of is de belangrijkste vraag: hoe dan?

Hoe dan?

Het lijkt zo makkelijk: een beetje isoleren, radiatoren en ventilatie aanpassen, een warmtepomp erbij en klaar is Kees. Deze en andere technieken om van het gas af te komen zijn er. En op veel plekken kan het gewoon. Ook in Groningen. Het wordt ingewikkelder wanneer het over het financiële plaatje en opschaling gaat. Hier gaat het ‘hoe dan?’ echt leven.

Want de plekken waar echt aan energieneutraliteit wordt gewerkt zijn schaars. We zijn met z’n allen zo verslaafd aan aardgas, dat andere oplossingen nauwelijks een optie zijn. CV ketel kapot of aan vervanging toe? We hangen gewoon weer een nieuwe op. De netwerkbedrijven stoppen miljoenen in het vervangen van oude gasnetwerken, maar zijn dat nog wel zinvolle investeringen?

Plan, do, check, act

Om grootschalig van het gas af te komen, moeten we van solistische acties af. Er is veel meer verbinding en samenwerking nodig. Het comfort en de rekening van de eindgebruiker moeten samen met het uitbannen van aardgas én de totale maatschappelijke kosten centraal komen te staan. Dan kunnen we het Groninger gasveld ook meer en meer met rust laten.

Bewoners, buurtverenigingen, energiecoöperaties, gemeenten, provincies, netwerkbedrijven, kennis- en belangenverenigingen, bouwbedrijven en installateurs samen aan de slag met één doel voor ogen: van dat gas af! Al dan niet stapsgewijs. Zo kunnen op alle niveaus en door alle partijen stappen worden gezet naar een praktische invulling, het liefst op het niveau van een wijk of dorp om het lekker concreet te maken. Plan, do, check, act!

Samen

De complexiteit om van gas af te komen mag geen doorslaggevende rol spelen om niet te handelen. Als we tegen complexe zaken aanlopen, zoals de financiering van nieuwe oplossingen of het organiseren van samenwerkingsverbanden met externe partijen, dan helpt een gezamenlijke strategie op verduurzaming ons verder. Voorop staat dus dat we het samen moeten doen.

Laten we Den Haag vragen Groningen tijdens deze kabinetsperiode van het gas af te helpen. Het initiatief moet niet alleen aan de politiek worden overgelaten. Want als we op de agenda van minister Kamp moeten wachten, is Noord-Groningen in 2050 al verdwenen. Is het niet door aardbevingen, dan misschien wel door overstromingen als gevolg van klimaatverandering.ing. Johan Duut is senior adviseur en projectmanager bij Procap.

Op 18 mei 2017 brengt Procap verschillende doeners bij elkaar om samen aan de slag te gaan. Wilt u ook concrete stappen zetten in de route naar energieneutraal? Kom dan op donderdag 18 mei 2017 naar het van-gas-af-event in de Eneco centrale Lage Weide in Utrecht. Voor meer informatie en inschrijving kijkt u op www.vangasaf.nu.
Reageer op dit artikel