bouwbericht

Four Care bouwt nieuw Amphia ziekenhuis Breda

installatiebranche

Four Care bouwt nieuw Amphia ziekenhuis Breda

Consortium Four Care begint dit najaar met de bouw van het nieuwe Amphia ziekenhuis in Breda. Amphia bestaat nu nog uit twee gebouwen in Breda die allebei aan renovatie toe zijn: locatie Molengracht en locatie Langendijk.

Zo moeten de twintig jaar oude installaties vervangen worden. Renovatie van beide gebouwen zou echter te kostbaar zijn, mede daarom is gekozen voor een nieuw ziekenhuis op één plek: locatie Molengracht. Het ziekenhuis aan de Langendijk gaat sluiten. Amphia heeft ook nog locaties in Oosterhout en Etten-Leur; deze blijven open.

Consortium

Four Care bestaat uit vier bedrijven: Trebbe, Van Wijnen, ENGIE Services en Unica. Trebbe en Van Wijnen zijn verantwoordelijk voor het bouwkundige deel, terwijl ENGIE Services en Unica alle installaties realiseren.

Wiegerinck Architecten heeft het nieuwe ziekenhuis ontworpen; Bosch Slabbers tekent voor de buitenruimte. De nieuwbouw bestaat uit vier blokken, met daartussen een aantal groene binnentuinen. Het ontwerp geeft volgens de architect ‘invulling aan de vraag naar een topklinisch ziekenhuis met een menselijke maat dat kleinschaligheid en patiënt centraal stelt’.

Dat voor Molengracht is gekozen, heeft vooral te maken met het feit dat hier al acute zorg wordt geboden. Ook is hier meer ruimte voor nieuwbouw. Er is nog een reden om als ziekenhuis op een locatie te zitten, zegt projectdirecteur Jasper Meijer van Amphia.

“Medische, specialistische zorg wordt steeds meer multidisciplinair: een patiënt ziet vaak meerdere specialisten die nauw met elkaar samenwerken. Daarvoor is het belangrijk dat ze dicht bij elkaar zitten, liefst op één locatie. Met deze nieuwbouw maken we een efficiency- én kwaliteitsslag.”

Renovatie en nieuwbouw

Het nieuwe ziekenhuis krijgt er vijfenzeventigduizend vierkante meter bij; samen met het bestaande ziekenhuis – dat wordt gerenoveerd – ontstaat een nieuw Amphia van bijna honderddertig duizend vierkante meter. In de nieuwbouw komen onder meer vijfhonderdtweeënzeventig eenpersoonskamers en een operatiecomplex met tweeentwintig kamers. 

Aan de Stegge bouwt momenteel al aan een nieuwe parkeergarage aan de Molengracht. Deze garage, die in september klaar is, biedt plek aan negenhonderd auto’s en is bedoeld voor bezoekers. In oktober wordt de eerste paal geslagen van de nieuwbouw, op de plek van de huidige parkeerplaats. De oplevering staat gepland in 2019. Amphia verwacht dat zo’n 4200 patiënten dagelijks gebruik gaan maken van de nieuwe hoofdingang.

 Plaats: Breda
Opdrachtgever: Stichting Amphia
Ramingsgroep: 12.5 tot 25 miljoen euro 

Reageer op dit artikel