bouwbericht

Drijvende woningen voor Woerden

installatiebranche

Drijvende woningen voor Woerden

Op recreatieplas Cattenbroek, onderdeel van de nieuwe woonwijk Waterrijk Woerden in Woerden, realiseert Balance d’eau momenteel vier duurzame, drijvende koopwoningen. Balance d’eau is onderdeel van aannemersbedrijf Damsteegt uit Meerkerk.

De drijvende woningen worden gemaakt volgens het Balance d’eau bouwsysteem, met als basis een drijvende bak (patent pending). Deze bak is gemaakt van hightech composietmateriaal. “Uniek in de wereld”, zegt projectleider André Nuvelstijn van Damsteegt. Dit materiaal wordt tot nu toe met name toegepast voor vliegtuigbouw, offshore, bruggenbouw en de bouw van luxe jachten. Bovenop deze bak komt een lichtgewicht opbouw met EPS isolatie. Hierdoor heeft de woning een zeer laag zwaartepunt en is de woning weinig gevoelig voor wind. Het wooncomfort is volgens Nuvelstijn vergelijkbaar met normale vrijstaande landwoningen.

Op de plas gebouwd

De drijvende, tweelaagse woningen in Woerden zijn ontworpen door Zeinstra Veerbeek Architecten uit Den Haag. De woningen hebben een modern en strak uiterlijk, met wit gestucte gevels, houten accenten en veel glas. Alle woningen beschikken over een buitenruimte. Een drijvend terras is optioneel, zegt Nuvelstijn. “Er is ruimte genoeg.”

De woningen worden op de plas zelf gebouwd, zo’n drie meter uit de oever. Dat gebeurt op een platform dat steeds verder in het water zakt naarmate de bouw vordert. Als de woning gereed is, wordt deze naar de definitieve ligplek gevaren. Nuvelstijn: ,,Op deze manier kunnen we drijvende woningen van elke gewenste grootte maken, simpelweg omdat ze niet over de weg of urenlang over het water vervoerd hoeven te worden. Dit in tegenstelling tot woonarken die op een werf met droogdok worden gebouwd, met hoge transportkosten tot gevolg.’’

Duurzaam

Voor de bouw van drijvende woningen past Balance d’eau hoogwaardige en duurzame materialen toe: EPS isolatiemateriaal, staal, aluminium kozijnen en EPDM dakbedekking. Op het dak komen zonnepanelen. Grote delen worden prefab gebouwd: de faalkosten zijn laag, verspilling van bouwmateriaal is minimaal.

Recreatieplas Cattenbroek, een zandafgraving, is onderdeel van Waterrijk Woerden, een nieuwe woonwijk aan de oostkant van Woerden. Waterrijk Woerden bestaat uit twee delen: een villapark met ruimte voor 175 vrijstaande villa’s en een appartementengebouw en vier zogenaamde wooneilanden. Hier worden zo’n 900 woningen en appartementen aan of bij het water gerealiseerd.

Balance d’eau realiseert vooralsnog vier woningen óp het water, maar de kans is groot dat er nog acht bij komen. Deze tweede serie gaat vermoedelijk in september in de verkoop.Plaats: Woerden
Opdrachtgever: Balance d’eau BV
Ramingsgroep: 500.000 tot 1.5 miljoen euro 

Reageer op dit artikel