nieuws

Draka boekt winst na sterk halfjaar

installatiebranche

Draka heeft in 2010 dankzij een sterke tweede helft van het jaar het bedrijfsresultaat met 13 procent kunnen opvoeren tot ruim 85 miljoen euro. De kabelfabrikant zag de omzet met 19 procent stijgen tot 2,4 miljard.

De onderneming, die samengaat met de Italiaanse branchegenoot Prysmian, hield onder aan de streep 4,6 miljoen euro over. Dat is inclusief een kleine 56 miljoen euro aan reorganisatiekosten. Over 2009 leed Draka nog een verlies van ruim 18 miljoen. Volgens topman Frank Dorjee houdt de resultaatverbetering verband met de genomen maatregelen om kosten te besparen. Draka schrapte afgelopen jaren een groot aantal arbeidsplaatsen. In 2010 kwam het banenverlies uit op 300. Het concern, dat wereldwijd actief is, telt nu nog ruim 9300 werknemers.

Behalve van de besparingen profiteerde de kabelproducent ook van “het ingezette vraagherstel op de meeste eindmarkten”. Dorjee voorziet dat dat herstel zich dit jaar verder door zal zetten.

De omzetstijging dankt Draka grotendeels aan de hogere koperprijzen. Het concern wist echter ook meer af te zetten. De volumegroei in het afgelopen jaar bedroeg 3,5 procent. Vooral in de tweede jaarhelft deed het bedrijf goede zaken. In de laatste zes maanden van het jaar werd een afzettoename behaald van 8 procent.

Reageer op dit artikel