nieuws

Leaseconcept voor licht

installatiebranche

Philips en architect Thomas Rau hebben samen een ‘Pay per lux’ proef opgestart. De gebruiker betaalt daarbij alleen voor de werkelijk verbruikte hoeveelheid licht en is geen eigenaar van de verlichtingsinstallatie zelf.

Leaseconcept voor licht

Het kantoor van architectenbureau RAU in Amsterdam wordt op basis van dit nieuwe dienstverleningsconcept verlicht. In dit concept is Philips de hoofdaannemer. Dat betekent dat zowel de installatie van de verlichting als de energienota voor rekening van Philips komt, die eigenaar blijft van de producten.

Thomas Rau: “Bij RAU zijn wij alleen geïnteresseerd in voldoende verlichting in het kantoor, niet in het bezitten van de lichtproducten. Vanaf nu betalen wij alleen nog maar voor de werkelijke hoeveelheid verbruikt licht (lux). Op ons kantoor maken wij nu gebruik van dynamisch licht, waarbij de lichthoeveelheid precies is afgestemd op de werkzaamheden in een bepaalde ruimte.”

Na afloop van de contractperiode zal Philips de verlichtingsproducten terug in het productieproces nemen en de grondstoffen weer hergebruiken. Zo wordt er geen onnodig afval geproduceerd.

Reageer op dit artikel