nieuws

Siemens bouwt converterstations voor Estland en Finland

installatiebranche

Siemens levert converterstations voor de HVDC-verbinding tussen Estland en Finland. Dat levert een verdrievoudiging op van de transmissiecapaciteit tussen beide landen.

In Püssi (Estland) en Anttila (Finland) bouwt Siemens Energy de converterstations voor de nieuwe transportverbinding voor hoogspanninggelijkstroomoverdracht (HVDC) tussen de twee landen. Het systeem, met een transportcapaciteit van 650 megawatt bij een gelijkspanning van ± 450 kilovolt, verhoogt de transportcapaciteit tussen de Baltische en Scandinavische landen van 350 MW tot 1000 MW. Bovendien neemt de betrouwbaarheid van de stroomlevering toe.

De stroom wordt tussen de twee stations vervoerd via een 14 kilometer lange bovengrondse hoogspanningskabel, een 145 kilometer lange onderzeese kabel over de bodem van de Finse Golf en een 12 kilometer lange kabel over land.

De opdrachtgevers zijn het energiebedrijf Fingrid in Helsinki en de Estlandse netbeheerder Elering in Tallinn.

De totale orderwaarde van het project, dat deels gefinancierd wordt door de EU, bedraagt EUR 320 miljoen, waarvan Siemens ongeveer EUR 100 miljoen ontvangt. De converterstations zullen volgens planning begin 2014 in bedrijf worden genomen.

Reageer op dit artikel