nieuws

Zonnepaneelactie stichting valt slecht bij Uneto-VNI

installatiebranche

Stichting Wij Willen Zon gaat ongeveer 50.000 zonnepanelen inkopen. Uneto-VNI, de brancheorganisatie van de installateurs, is er niet blij mee.

Natuurlijk zijn de installateurs blij dat er meer zonnepanelen verkocht worden, benadrukt Dick Reijman, woordvoerder van Uneto-VNI. “Maar de manier waarop, bevalt ons minder. Van de installateur wordt verwacht dat hij de panelen even komt installeren. Dat is veel minder interessant, dan wanneer hij ze ook mag leveren.”

Volgens de stichting Wij Willen Zon, een initiatief van Urgenda en De Betere Wereld, is de megaorder juist goed voor de installateurs. Want, de zonnepanelen worden wel geleverd, maar niet gemonteerd. “Alles bij elkaar vormen de uren voor het installeren van 8000 sets zonnepanelen een grote klus voor de bedrijven. Op verschillende onderdelen kan de installateur verdienen. Hij kan de klant bijvoorbeeld een servicecontract aanbieden.”

China

Wij Willen Zon koopt in China tien Megawatt aan zonnepanelen. Dat is genoeg om 5000 huishoudens van stroom te voorzien. Particulieren, bedrijven en organisaties kunnen rechtstreeks bij de stichting een bestelling plaatsen. De panelen zijn hierdoor volgens Wij Willen Zon ‘30 tot 35 procent goedkoper dan soortgelijke panelen en omvormers van A-kwaliteit’. “Onze analyse is dat de prijzen eerst flink omlaag moeten om een groter aandeel voor zonne-energie te creëren. De branche moet zich voorbereiden op grote veranderingen.”

Uneto-VNI ziet het nut van verandering niet in. “Ze zeggen dat ze een nieuwe markt aanboren door de zonnecellen goedkoop aan te bieden. Wij zijn ervan overtuigd dat die markt er anders ook wel was gekomen. De prijzen van bijvoorbeeld gas en olie stijgen steeds verder. Op den duur zien mensen vanzelf de voordelen van zonnecollectoren.”

Profijt

Reijman had ook liever gezien dat de order bij een bedrijf in Nederland geplaatst werd. “Wij lopen voorop in de ontwikkeling van zonne-energie. Daar heeft de klant ook profijt van.” De brancheorganisatie ziet meer promotie vanuit de leveranciers en installateurs.

Corne Rovers, directeur en eigenaar van het in de zonnepanelen gespecialiseerde installateur Coro in Breda, is juist blij met de actie. “Het geeft toch wat meer bekendheid. Ze bereiken mensen die ik normaal gesproken nooit een zonnepaneel zou verkopen. Afgelopen week was het op tv. Dat merk je meteen in het aantal offerteaanvragen.”

Rovers schat dat de actie van Wij Willen Zon hem ongeveer 20 procent meer werk gaat leveren. “Financieel gaan we er niet veel op vooruit. Normaal gesproken verkopen we namelijk ook meteen de panelen en daar zit weer provisie op.”

De megaorder wordt binnenkort geplaatst.

Reageer op dit artikel