nieuws

Philips led-lampen voldoen aan normen

installatiebranche

“Onze led-lampen zijn veilig.” Dat stelt Philips in een reactie op het artikel “Led-verlichting bevat vaak giftige stoffen” dat we afgelopen vrijdag publiceerden. De conclusies van het geciteerde onderzoek zijn niet van toepassing op onze producten, verzekert het bedrijf.

Philips, producent van onder meer led-verlichting, stelt de consument gerust. “De genoemde led’s in het artikel zijn geen Philips led’s. Philips maakt geen 5mm twee-pins led’s. Onze led-lampen bevatten geen lood of kwik en voldoen aan de ROHS wetgeving (Restriction on the use of certain Hazardous Substances in electrical and electronic equipment). Bij het breken van de Philips led-lampen tijdens normaal gebruik, komt de minimale hoeveelheid van overige schadelijke stoffen niet vrij aangezien ze in gebonden vorm in led-componenten aanwezig zijn.”

Milieunormen

“Philips maakt led-producten die voldoen aan alle Nederlandse en internationale wetgeving en onze eigen milieunormen”, zegt het bedrijf. “Wij gebruiken geen kwik in onze led’s. Wij gebruiken een kleine hoeveelheid nikkel, maar van giftigheid is hier geen sprake. Nikkel wordt bijvoorbeeld ook gebruikt in roestvrij stalen pannen, lepels en vorken. Wij gebruiken koper voor de warmte-opvang in het warmteafvoerelement van onze led’s. Koper wordt ook veel gebruikt in andere elektronische producten voor elektrische geleiding en warmteafvoer en natuurlijk ook in kabels en bedrading. In witte led’s gebruiken wij geen arsenicum. Voor rode en ambergekleurde led’s wordt arsenicum gebruikt in het productieproces. Maar door een nieuwe technologie is dat met een factor 100 gereduceerd, waardoor nog slechts een minieme hoeveelheid achterblijft in het eindproduct.”

Onderzoek

Volgens de Gazet van Antwerpen toonde recent Amerikaans onderzoek aan dat led-verlichting vaak giftige stoffen bevat. Een onterechte conclusie, aldus Philips. “Daarmee maakt de UC Irvine studie generalisaties over de hele led-verlichtingsindustrie. De studie is beperkt tot lage kwaliteit led-kerstverlichting van een niet-genoemd merk en een niet-genoemde producent. Negen 5mm kerstverlichting led’jes werden getest. Deze led’s komen niet overeen qua type of samenstelling met Philips Luxeon led’s gebruikt in professionele en residentiële omgevingen. De onderzoekers noteerden ook dat er van deze producent geen gegevens beschikbaar waren over de meest gebruikte metalen in de led’s. Daarmee konden geen goede vergelijkingen gemaakt worden voor de aanwezigheid van schadelijke stoffen. Bovendien concludeert het onderzoek dat materialen uit de groep III-V semiconductor relatief weinig bijdragen aan potentiële gevaren.”

Reageer op dit artikel