nieuws

Grafeen haalt elektriciteit uit stromend water

installatiebranche

Grafeen blijkt bewegingen van water en andere vloeistoffen te kunnen omzetten in elektriciteit.

Onderzoekers van het Rensselaer Polytechnisch Instituut in New York denken daarmee in elk geval sensors van energie te kunnen voorzien. Grafeen is een variant van koolstof. In de vorm van folie kan het overal uit bewegende vloeistoffen elektriciteit halen.

De huidige prestaties zijn volgens onderzoeksleider Nikhil Koratkar nog bescheiden: een stukje grafeenfolie van 0,03 bij 0,015 millimeter genereert ruim 85 nanowatt aan energie. Het grafeen doet dat overigens alleen wanneer er chloride-ionen in het water zitten.

Lees op de website van het Rensselaer Polytechnisch Instituut meer over het gebruik van grafeen bij het opwekken van elektriciteit uit stromend water

Reageer op dit artikel