nieuws

Grootste brandstofcel ter wereld voor chloorfabriek in Antwerpen

installatiebranche

PEM brandstofcellen van Nedstack gaan elektriciteit leveren aan de chloorfabriek van Solvay in Lillo (B). Begin deze week vervoerde een dieplader de PEM Power Plant van Arnhem naar Antwerpen. Het gaat om de grootste brandstofcel ter wereld. In september wordt de installatie in gebruik genomen.

Grootste brandstofcel ter wereld voor chloorfabriek in Antwerpen

De PEM Power Plant is een elektriciteitscentrale met 12,600 brandstofcellen en 1 megawatt vermogen. De PEM Power Plant zet waterstof, een reststof uit de chloorindustrie, om in elektriciteit en warmte. Energie-intensieve fabrieken van chloor en chloraat kunnen hiermee  in 20% van hun eigen elektriciteitsbehoefte voorzien.

Warmte

De PEM Power Plant bij Solvay levert behalve 1 MW elektriciteit ook 1 MW warmte, die op de site weer wordt gebruikt. Ook dit zorgt voor een flinke kostenbesparing. Daarnaast draagt de industrie op deze manier belangrijk bij aan het behalen van Europese doelstellingen voor energiebesparing en reductie van de CO2 uitstoot.

Levensduur

De centrale is gebouwd in Arnhem door MTSA in opdracht van Nedstack. In 2007 bouwde Nedstack al een kleinere variant van 70 KW voor Akzo Nobel in Delfzijl. De brandstofcellen hebben een lange levensduur. Onlangs bereikten ze in Nedstack’s PEM Power Plant bij Akzo Nobel in Delfzijl de mijlpaal van 10.000 uur continubedrijf.

Reageer op dit artikel