nieuws

Straattegel wekt stroom op

installatiebranche

Bezoekers van het Londense Westfield Stratford City helpen mee de buitenverlichting van dit Britse winkelcentrum van energie te voorzien. In het voetgangersgebied worden binnenkort tegels gelegd die elektriciteit produceren wanneer er op wordt gelopen.

Straattegel wekt stroom op

 “Zonder piëzokristallen”, benadrukt ontwikkelaar Laurence Kemball-Cook van Pavegen uit Londen. De techniek om onder druk belopen locaties piëzokristallen te installeren en zo elektriciteit te maken, bestaat al langer.

De kristallen doen dat pulsgewijs. Dat maakt in de uitleg van Kemball-Cook een constante elektrische stroom onmogelijk. Zijn systeem levert dat wel. De exacte manier waarop dat gebeurt, laat hij in het midden. De huidige uitvoering van de Pavegen bestaat uit vierkante tegels met een toplaag van herverwerkt rubber en een basis van polymeerbeton.

Het systeem is inmiddels getest in enkele proefprojecten. Westfield Stratford City is het eerste praktijkproject. De tegels komen tussen de ingang van het winkelcentrum en het Olympische Stadion van Londen.

Video: elektriciteit produceren uit voetstappen op een drukke school

Bron: Pavegen.

Reageer op dit artikel