nieuws

Zonnepanelen Museon in gebruik genomen

installatiebranche

De 200 zonnepanelen op het dak van het Museon in Den Haag zijn maandag 30 januari op feestelijke wijze in gebruik genomen. Wethouder Rabin Baldewsingh, wethouder van Volksgezondheid, Duurzaamheid, Media en Organisatie van de gemeente Den Haag, verrichtte de opening.

Zonnepanelen Museon in gebruik genomen

De zonnepanelen op het Museon gaan op jaarbasis 38.000 kWh groene stroom opwekken. Dit staat gelijk aan een gemiddeld jaarlijks elektriciteitsverbruik van 11 Nederlandse huishoudens. De stroom uit de zonnepanelen, die 700 m2 dakoppervlak vullen, wordt geheel in het museum zelf gebruikt. De bezoekers van het Museon kunnen dagelijks via displays in het museum zien hoeveel energie de zonnepanelen opwekken.

Stadhuis

Tijdens de feestelijke opening sprak de Wethouder lovend over het project. Het Museon ziet hij als een voorbeeld voor de stad als het gaat om de toepassing van duurzame energie. Baldewsingh sprak de wens uit dat er in navolging van het Museon ook zonnepanelen op het dak van het Stadhuis komen.

Publiek-private samenwerking

De zonnepanelen op het dak van het Museon zijn gezamelijk gefinancierd door gemeente Den Haag, Eneco, het Museon en het Klimaatfonds Haaglanden. Tempus, het installatiebedrijf van Eneco, heeft de zonnepanelen geïnstalleerd.

Klimaatneutraal

Den Haag wil in 2040 een klimaatneutrale stad zijn die zuinig omgaat met energie, duurzame energie gebruikt en haar CO2-uitstoot compenseert. Den Haag heeft goede mogelijkheden om deze doelstelling waar te maken. Door haar ligging aan zee zijn er veel zonuren en ook windkracht is er genoeg. Daarnaast heeft Den Haag goede ervaringen opgedaan met het aanboren van aardwarmte voor energievoorziening.

Lees ook: Museon krijgt zonnedak

Reageer op dit artikel