nieuws

Drie records voor energiecentrale

installatiebranche

Siemens bouwt binnenkort op de locatie van de Lausward-centrale in Düsseldorf een STEG (stoom en gas)-centrale. De centrale heeft een elektrische capaciteit van 595 megawatt. Dit is een record.

Drie records voor energiecentrale

De netto efficiëntie in energieomzetting zal ruim 61 procent  bedragen. Ook dat is een wereldrecord. Het vorige record werd bereikt door de STEG-centrale in Irsching (60,75 procent).Stadsverwarming


Een derde wereldrecord wordt gerealiseerd door de extractie van energie voor stadsverwarming. Het was volgens de leverancier nog niet eerder mogelijk om 300 megawatt aan thermische energie te onttrekken aan één gasturbineblok in gecombineerd stoom- en gasturbinebedrijf. Hiermee stijgt het totale rendement van aardgas als brandstof tot 85 procent.Aanvulling


In gecombineerd stoom- en gasbedrijf kan een SGT5-8000H gasturbine alle huishoudens van een grote stad als Berlijn (3,5 miljoen inwoners) van elektriciteit voorzien. Volgens Siemens zijn hoogefficiënte STEG-centrales zijn een prima aanvulling op hernieuwbare energiebronnen zoals wind- en zonne-energie.

Samenwerking

Met de opdracht voor de bouw van de centrale is bijna een half miljard euro gemoeid. De  te installeren SGT5-8000H gasturbine is in ongeveer 10 jaar tijd ontwikkeld. Dit gebeurde in samenwerking met universiteiten en onderzoeksinstituten.

Reageer op dit artikel