nieuws

Installateurs vragen aandacht voor vakwerk

installatiebranche

Werknemers in de Metaal en Techniek (vooral installateurs en monteurs) overhandigen morgenochtend ingezamelde handtekeningen voor vakwaardering aan Hep van Luunen. Hij is van de Federatie Werkgeversorganisaties Techniek (FWT). Met de actie vragen de werknemers aandacht voor het vakwerk dat de 380.000 werknemers in de branche leveren.

De werknemers zijn boos over de nullijn dit jaar en de verslechteringen die hun werkgevers willen doorvoeren. Jacqie van Stigt, landelijk bestuurder FNV Metaal: “Of het nou het repareren is van een cv-ketel, de reparatie van lekkage of de aanleg van een elektriciteitsnet. Dit werk wordt gedaan door mensen die gewoon goed vakwerk leveren en vaak onder hoge tijdsdruk hun werk doen. In plaats van deze mensen te frustreren met een forse achteruitgang in de waardering, zouden de werkgevers juist over de brug moeten komen met een fatsoenlijke loonsverhoging.”

Jong en oud(er)

Jacqie van Stigt benadruk dat er een forst tekort aan vaklieden aankomt. “Het is nu tijd om jongeren te trekken met aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden en ouderen op een gezonde manier aan het werk te houden.”

Techniekpact

Er worden allerlei initiatieven genomen om meer mensen de techniek in te krijgen, zoals het Techniekpact. Van Stigt: “Maar als je het werken in de sector dan zo onaantrekkelijk en perspectiefloos maakt, zijn al die initiatieven nutteloos. In de vierde onderhandelingsronde op 17 april moeten er flinke verbeteringen op tafel liggen, waaruit waardering spreekt voor vakkrachten.”

Geen loonsverhoging?

Werkgevers van de Federatie Werkgeversorganisaties Techniek willen tot 1 juli 2014 de lonen niet verhogen. En bieden daarna een procent loonsverhoging voor een cao die loopt tot 2015. Bij de huidige inflatie van 2,9 procent betekent dat voor een werknemer met een bruto loon van 2.500 euro een verlies aan koopkracht van bijna 90 euro per maand tot 2015.

Jeugdloonschalen

Jacqie van Stigt, landelijk bestuurder FNV Metaal en Techniek: “Deze enorme koopkrachtverslechtering is onacceptabel! Wij willen een loonsverhoging die de inflatie compenseert, zodat vakkrachten er niet op achteruit gaan. Werkgevers willen jongeren tot 23 jaar in de goedkope jeugdschalen houden, en niet belonen op basis van functie en ervaring. Hierdoor krijgen zij honderden euro’s per maand minder.”

Niets extra’s

Van Stigt pleit voor afschaffing van de lage jeugdloonschalen. “De werkgevers willen een deel van de jongeren er € 35,- bij geven, maar dan moet je wel aan allerlei voorwaarden voldoen. De meerderheid van de jongeren krijgt zo helemaal niets extra’s. En tot onze verbijstering willen werkgevers niets doen tegen de bedrijven die door inzet van goedkope buitenlandse flexkrachten de cao ontduiken.”

Seniorendagen

De seniorendagen om het werk vol te kunnen houden verschuiven als het aan de werkgevers ligt van 50 naar 55 jaar. Bij plaatsing in een lagere functie geldt niet langer een inkomensgarantie. Ruud Nieuwenhuis, kaderlid FNV Metaal en Techniek: “En dat noemen de werkgevers duurzame inzetbaarheid! Wij willen behoud van seniorendagen, zodat je je werk vol kunt houden. Daarmee is er tegelijk ruimte voor jongeren om in te stromen.”

Cao Metaal en Techniek

De cao Metaal en Techniek geldt voor ongeveer 380.000 werknemers in de carrosseriebedrijven, de goud- en zilvernijverheid, isolatiebedrijven, metaalbewerkingsbedrijven en technische installatiebedrijven.

.

Reageer op dit artikel