nieuws

Producenten China verplaatsen pv-productie

installatiebranche

Om de importheffing op zonnepanelen te vermijden, verplaatsen producenten in China hun productie naar andere locaties, zoals Zuid-Afrika en Portugal.

Producenten China verplaatsen pv-productie

Trina Solar, Jinkosolar en Canadian Solar zijn slechts enkele Chinese producenten die volgens persbureau Bloomberg deze route gaan bewandelen. Op die manier willen ze de Europese vervijfvoudiging van de importbelasting op Chinese pv-panelen voorkomen. Als grootste producent ter wereld heeft met name het bedrijf Yingli Green Energy daar last van, maar daarnaast ruim honderd kleinere producenten van wafers, cellen en panelen.

Fabrieken in Zuid-Afrika en Portugal

JinkoSolar is reeds bezig met fabrieken in Zuid-Afrika en Portugal. Deze fabrieken krijgen een productiecapaciteit van 200 tot 300 megawatt per jaar. Canadian Solar, een Canadese producent die bijna uitsluitend in China produceert, zegt te overwegen fabrieken te openen in Taiwan, Maleisië of Thailand.

Importheffingen pv stijgen

Importheffingen stijgen vanaf 6 augustus van circa 12% naar 37% tot 68%, tenzij er een akkoord wordt bereikt tussen de EU en China. Deze belastingen zullen de kosten voor de Europese afnemers van pv-installaties verhogen, terwijl de verwachting juist was dat door een productie-overschot en de economische crisis de prijzen zouden dalen.

Reageer op dit artikel