nieuws

Transparante OLED’S van Osram productierijp

installatiebranche

Vanaf 2014 gaat verlichtingsfabrikant Osram lichtgevende glazen panelen in serieproductie nemen. De fabrikant verwacht dat in de toekomst OLED’s de eerste keuze zullen zijn bij transparante lichtontwerpen.

Transparante OLED’S van Osram productierijp

Met de zogeheten Rollercoaster presenteert de fabrikant voor het eerst een designarmatuur met industrierijpe transparante OLED’S. Vanaf 2014 zullen deze ‘lichtgevende glazen panelen die zijn opgebouwd uit organische led’s in serieproductie worden genomen.  Het armatuur ziet er in uitgeschakelde toestand uit als een sculptuur van glas en metaal. Bij het inschakelen wordt het echter een lichtgevend designarmatuur, dat aan een achtbaan doet denken.

OLED als oppervlaktelichtbron

De dertig oppervlaktelichtbronnen hebben elk een lichtgevend oppervlak van 18  x 6,5 centimeter. “OLEDS’s verenigen voordelen van zowel directe als indirecte verlichting”, zo vertelt Ulrich Eisele, verantwoordelijk voor de ontwikkeling van OLED bij Osram, “Na het bereiken van een record met temperatuurstabiliteit, zijn we zeker blij met dit tweede belangrijke succes in ons onderzoek.” De panelen en het armatuur zijn bij Osram in het Duitse Regensburg ontwikkeld.

Efficiëntieverliezen verdwijnen met OLED

OLED geeft in tegenstelling tot LED direct vlak licht af, waardoor efficiëntieverliezen door omzetting van puntlichtbron naar oppervlaktelichtbron niet meer voorkomen. Bovendien zijn transparante OLED’s niet dof, maar volledig helder.

Reageer op dit artikel