nieuws

Uitvinder werkt aan solar bestrating

installatiebranche

Snelwegen, fietspaden en parkeerplaatsen. Dat zijn de plekken die de Amerikaan Scott Brusaw wil ‘bestraten’ met zonnepanelen.

Uitvinder werkt aan solar bestrating

De gedachte alleen al opent perspectieven. Want waarom zouden we ons limiteren door alleen de daken van gebouwen te voorzien van zonnepanelen? Brusaw ontwikkelde daarom pv-tegels voor in de straat.

Weer en verkeer

Brusaw is een elektrotechnicus die vindt dat de Amerikaanse infrastructuur van wegen opnieuw uitgevonden moet worden. Zijn bijdrage in deze betreffen zeshoekige zonnepanelen die bestand zijn tegen de invloeden van weer en verkeer. De oplossing van Brusaw zou tevens ijs en sneeuw kunnen wegsmelten. Verder kunnen leds in de tegels verkeersinformatie en belijning weergeven.

Booming markt

De Amerikaan werk met een subsidie van 800.000 dollar van de overheid en haalde daarnaast ruim 2 miljoen dollar binnen met crowd funding. De Solar Energy Industries Association, een handelsorganisatie uit Washington, spreekt over een nichemarkt in de ‘booming’ markt van de alternatieve energie.

Parkeerplaats met pv

Sceptici vragen zich af of de oplossing voldoende robuust te bouwen is en wat de opbrengst zal zijn als de tegels vervuild raken. Een andere vraag is hoe de opgewekte energie wordt opgeslagen en gedistribueerd. Voor demonstratiedoeleinden heeft het ontwikkelbedrijf reeds een parkeerplaats aangelegd met 108 zonnepanelen. Daar zijn vooralsnog geen panelen beschadigd.

Reageer op dit artikel