nieuws

Renovatie verbetert noodstroomvoorziening Haags ziekenhuis

installatiebranche

Renovatie verbetert noodstroomvoorziening Haags ziekenhuis

De vestiging Westeinde van MCH-Bronovo in Den Haag zat met een verouderde noodstroominstallatie. Strukton Worksphere borgde de continuïteit van het medisch bedrijf met een renovatie van het systeem.

 De noodstroominstallatie van het Haagse ziekenhuis stamde uit 1978. Drie dieselgeneratoren met programmeerbare besturingen leverden elektriciteit aan het ziekenhuis op de momenten dat het openbare net uitviel. In 2013 lukte dat bij een stroomstoring niet voldoende. Het ziekenhuis besloot tot vernieuwing. Strukton Worksphere won de aanbesteding en begon in maart vorig jaar met het werk. Eind februari van dit jaar voerde de installateur een volledige test uit door de netspanning te onderbreken en het preferente deel van het ziekenhuis volledig met noodstroom te bedienen.

Parallel
De nieuwe installaties zijn voor de duur van het werk parallel aan de bestaande gebouwd. Zou het nieuwe deel het om wat voor reden niet doen dan had het bestaande deel nog even dienst kunnen doen. “De kans dat er iets scheef kon lopen was heel klein, maar niet helemaal ondenkbaar”, zegt projectleider Erwin de Kleer van Strukton Worksphere. De noodstroominstallatie zoals die zich na de hoofdschakelaars door het ziekenhuis verdeelt is in de loop van de jaren nogal eens veranderd. “Niet alle wijzigingen zijn op de tekeningen bijgehouden”, zegt projectleider Hans Bekooy van MCH-Bronovo. “We wilden het zekere voor het onzekere nemen.”

Vervangen
De oplossing: nagenoeg alles vervangen. Niet in de laatste plaats omdat veel onderdelen en programmatuur niet meer te krijgen waren. Het werk voorzag in het plaatsen van twee nieuwe aggregaten en de bijbehorende besturing installeren en geschikt maken voor een bestaand aggregaat dat nog te nieuw was om al te vervangen. “Er is ook een nieuw noodhoofdverdeelbord geïnstalleerd om een vermogen van  2500 kVA aan noodstroom te verdelen over acht achterliggende hoofdverdelers”, zegt accountmanager Michael van der Sar van Strukton Worksphere.

Spanningloos
Voor de renovatie moesten delen van de installatie spanningloos worden gemaakt. Dat kon alleen op bepaalde momenten en alleen nog dan wanneer het medische werk het toeliet. “Want dat gaat altijd voor”, zegt Van der Sar. “We hebben dan ook heel wat spannende momenten beleefd om alles binnen het tijdsbestek te realiseren.”

Inventariseren
Die deden zich ook voor hij het plaatsen van de twee nieuwe dieselaggregaten. De bestaande bleven tijdens het werk in bedrijf. De rookgasafvoer werd daarvoor gesplitst en voorzien van een klep die de bestaande motor van de nieuwe scheidde. Door deze constructie verminderde het totale op te wekken vermogen aan noodstroom. Door het goed inventariseren van het benodigde vermogen aan noodstroom gedurende deze periode en deze te verdelen over de nieuwe en oude noodstroominstallatie, is de omzetting naar volle tevredenheid verlopen.
 

Reageer op dit artikel