nieuws

Filmlaag koelt zonnepanelen en verhoogt rendement

installatiebranche

Zonnepanelen presteren minder naarmate ze warmer worden. Onderzoekers van de Stanford University denken een oplossing te hebben.

Filmlaag koelt zonnepanelen en verhoogt rendement

Zonnepanelen genereren energie uit zichtbaar licht, maar krijgen ook te maken met een flinke dosis infrarood licht vanuit de zon. Uit dat infrarode deel wordt geen energie opgewekt, terwijl de panelen er wel flink door opwarmen. En die opwarming verlaagt het rendement van de panelen.

Opwarming voorkomen

Zaak is dus de opwarming te voorkomen. De onderzoekers ontwikkelden daartoe een filmlaag van siliciumdioxide, die zou moeten worden aangebracht in een bepaald patroon. De laag zou het zichtbare licht doorlaten, doch de infrarode straling direct weer uitstralen. Op die manier wordt de opwarming van de panelen beperkt en kunnen meer fotonen in elektrische energie worden omgezet.

Temperatuursverlaging en rendementsverhoging

Het onderzoeksteam, geleid door Stanford professor Shanhui Fan, is onlangs gepubliceerd in de wetenschappelijke uitgave Proceedings of the National Academy of Sciences. Uit testen zou een temperatuurverlaging zijn gerealiseerd van ongeveer 11 graden Celsius en een rendementsverhoging van maar liefst 1%.

Reageer op dit artikel