nieuws

Installateurs bestellen steeds meer online

installatiebranche

Installateurs in Europa bestellen steeds meer online, aldus onderzoeksbureau USP. Profiteren ook webshops zonder fysieke winkel mee van deze groei, zo vroegen de onderzoekers zich af?

Installateurs bestellen steeds meer online

 

Online aankopen nemen ook bij Europese W-installateurs toe, constateerde USP in een kwartaalonderzoek over verkoopkanalen. De geïnterviewde installateurs gaven aan dat ze in ieder geval evenveel of meer online bestelden dan in het verleden. Wel doen ze dat voornamelijk bij leveranciers die ook een fysieke winkel hebben.

Gespecialiseerde webwinkels

USP onderzocht wanneer en waarom installateurs dan kiezen voor webwinkels zonder fysieke tegenhanger in plaats van de traditionele groothandel met online shop. Daarbij keken ze naar webwinkels gespecialiseerd in installatiematerialen en naar algemene webwinkels zoals Amazon of bol.com. De installateurs gaven merendeels de voorkeur aan de gespecialiseerde webwinkel, bleek uit het onderzoek.

Argumenten voor en tegen online

Als installateurs kiezen voor de traditionele groothandel doen ze dat omdat ze een relatie hebben met de mensen achter de toonbank. Bovendien waarderen ze de behulpzaamheid van het personeel. Argumenten om voor webshops te kiezen zijn de snelle levering, de tijdsbesparing die dat oplevert en het gebruiksgemak. Aantrekkelijke prijzen en een uitgebreid assortiment zijn troeven die zowel de traditionele winkels als de webwinkels kunnen uitspelen.

Meer A-merken

Via webshops bestellen installateurs voornamelijk reserve-onderdelen, componenten van gebouwbeheersystemen, luchtverversers en vuilafscheiders en bevestigingsmaterialen en –systemen. Naar eigen zeggen kochten de installateurs ongeveer evenveel A-merken als goedkopere producten. Toch constateren de onderzoekers dat via online winkels meer A-merken worden besteld. Hoogstwaarschijnlijk komt dat omdat ze online vaak goedkoper aangeboden worden.

Marktaandeel

Webwinkels hebben dus wel potentie, aldus de onderzoekers, als ze hun voordelen weten te benutten. Biedt de traditionele groothandel met online winkel echter diezelfde voordelen, in combinatie met hun eigen unieke kwaliteiten, dan hebben installateurs geen reden meer om ‘over te lopen’.

Kwartaalmonitor

De resultaten uit dit onderzoek zijn afkomstig uit de Kwartaalmonitor W-installaties van USP. Daarvoor interviewde USP 4.800 werktuigbouwkundige installatiebedrijven in zes Europese landen.

Bestellen de lezers van Gawalo en Installatie Journaal ook weleens materialen online? Dat onderzochten we in de Rondvraag van november 2015. Lees hier de antwoorden van zeven installateurs.

Reageer op dit artikel