nieuws

Aardbevingsbestendige lichtkoepel

installatiebranche

De Centrale Sterilisatie Afdeling (CSA) in het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) krijgt acht vlakke aardbevingsbestendige lichtkoepels.

Aardbevingsbestendige lichtkoepel

De lichtkoepels zijn onderworpen aan een test bij de Technische Universiteit (TU) Delft, waarbij trillingen van aardbevingen worden nagebootst. Hieruit blijkt dat geen beschadiging of vervorming plaatsvindt bij de lichtkoepel tijdens een simulatie van een aardbeving van maximaal 7,8 op de schaal van Richter. Zo is de CSA beschermd tegen bevingen, die als gevolg van gaswinning regelmatig optreden in de regio.

“Dit was een harde eis van de opdrachtgever”, weet Rolf Bakker, projectleider van Adviesburo Van der Plas uit Groningen. “Op deze afdeling worden namelijk alle instrumenten voor op de OK gereinigd en steriel verpakt. De ruimte moet dus ten alle tijde intact en operationeel blijven, ook tijdens of na een aardbeving.”

Frequenties

Bij de TU Delft is een vlakke lichtkoepel drie tot vier minuten blootgesteld aan verschillende aardbevingsfrequenties: 2,5 op de schaal van Richter (vergelijkbaar met een aardbeving in Appingedam, 2009), 6,7 op de schaal van Richter (aardbeving in Griekenland, 2008) en 7,8 op de schaal van Richter (aardbeving in India, 2008). De trillingen bleken geen impact te hebben op de vlakke lichtkoepel. De zwaarste aardbeving ooit gemeten in Nederland vond overigens plaats in 1992 in Roermond. Deze scoorde een 5,8 op de schaal van Richter. 

Specificaties

De lichtkoepels zijn voorzien van HR++ veiligheidsglas dat reeds in de productie is verlijmd in de opstand. Hierdoor blijft het geheel ook bij trillingen op zijn plaats en zal de ruit niet uit de sponning vallen. De binnenruit is uitgevoerd van gelaagd veiligheidsglas waardoor bij een eventuele glasbreuk er geen scherpe glasdelen naar beneden vallen. 

De toegepaste ruiten hebben een hoge isolatiewaarde: de u-waarde is 1.0 W/m2K. Dit is beter dan het Bouwbesluit vereist (u-waarde: <1.2 W/m2K). Daarnaast hebben de koepels een lage zontoetreding (ZTA = 38 procent), waardoor veel warmte buiten blijft, en een hoge lichtdoorlaat (LTA 72 procent).

Om hygiënische redenen is de zonwering niet aan de binnenzijde, maar aan de buitenkant toegepast. Deze is gepoedercoat in RAL7016 antraciet. Ten slotte hebben de lichtkoepels een zeer hoge luchtlekdichtheid: hierdoor blijft de luchtdruk constant, een vereiste in ziekenhuisomgevingen. De bouw van de CSA is in april afgerond. De koepels zijn geleverd door Vlakkelichtkoepel.nl.

Reageer op dit artikel