nieuws

Extra mankementen aan het licht bij renovatie Stevinsluizen

installatiebranche

De bediening van de Stevinsluizen is vervangen. De renovatie in Den Oever was twee dagen eerder klaar dan gepland. De eerste schepen zijn vrijdag weer door de sluis gevaren, maar het werk is nog niet af.

Extra mankementen aan het licht bij renovatie Stevinsluizen

Rijkswaterstaat renoveerde van 5 september tot en met 14 oktober het sluizencomplex in Den Oever. De bouwcombinatie van Arcadis en Croonwolter&dros vernieuwde het besturings- en bedieningssysteem. Eerder dit jaar werd het Lorentzsluizencomplex in Kornwerderzand gerenoveerd. De renovatie van beide sluizencomplexen was nodig om de hoeveelheid storingen terug te dringen.

Combinatie van werk om hinder te beperken

Om de totale hinder zoveel mogelijk te voorkomen is gekozen voor de combinatie van verschillende soorten werk bij de beide sluizencomplexen: het vernieuwen van het bedienings- en besturingssysteem, het vervangen van het hang- en sluitwerk inclusief de aandrijving, het verven van de sluisdeuren en het vervangen en opwaarderen van de houten remming- en geleidewerken door stalen exemplaren. De renovaties vonden zoveel mogelijk plaats buiten het recreatie –en stormseizoen.

Verborgen gebreken aan het licht

Tijdens de uitvoering kwam aan het licht dat ook de halspennen en halsbeugellagers van de sluisdeuren van het binnenhoofd waren versleten waren. Tegelijk bleek dat het mechaniek van het binnenhoofd van de sluisdeuren moet worden gereviseerd. Deze defecten werden pas na het lichten van de deuren geconstateerd en reparatie kon niet meer in de renovatie worden meegenomen zonder extra hinder. Die werkzaamheden worden naar volgend jaar geschoven.

Rijkswaterstaat vervangt bij het Lorentzsluizencomplex vanaf 17 oktober de laatste houten remming- en geleidewerken door stalen exemplaren. Van 6 tot en met 8 december komt de gerepareerde vloeddeur weer terug op de Lorentzsluizen die eerder dit jaar werd aangevaren.

Reageer op dit artikel