nieuws

“In Nederland ontbreekt toekomstvisie op energieopslag”

installatiebranche

De potentie van energieopslag wordt in Nederland onvoldoende benut, vindt Energy Storage NL. Maandag bood de organisatie een Nationaal Actieplan energieopslag aan aan Stientje van Veldhoven, Tweede  Kamerlid voor D66.

“In Nederland ontbreekt toekomstvisie op energieopslag”

Nederland loopt qua energieopslag achter bij andere Europese landen. Daardoor worden kansen gemist om tot een duurzamer, betaalbaarder en betrouwbaarder energiesysteem te komen, vindt Energy Storage NL. Snelle actie van overheid en bedrijfsleven zou weer tot een voorsprong kunnen leiden. Maar dan moeten wel tientallen belemmeringen worden weggenomen.

Onmisbaar

Energieopslag is een onmisbare technologie die het energiesysteem in Nederland kan verduurzamen en tegelijk betrouwbaar en betaalbaar maakt. Innovatie in energieopslagtechnologie blijft noodzakelijk om de kostprijs van energieopslag verder omlaag te krijgen. Daarvoor zijn onderzoek, ontwikkeling en grootschalige demonstratieprojecten van energieopslag nodig, staat in het actieplan.

Belemmeringen

Een beter ontwerp van de energiemarkten kan ook helpen om de potentie van energieopslag ten volle te ontsluiten. Het actieplan geeft een overzicht van belemmeringen in de huidige markt en biedt oplossingsrichtingen om de ontwikkeling en implementatie van energieopslag te versnellen.

Toekomstvisie ontbreekt

“In Nederland ontbreekt de toekomstvisie op energieopslag.” Dit zegt Jillis Raadschelders, voorzitter Energy Storage NL. “In ons actieplan hebben we dertig belemmeringen aangegeven. Het feit dat men opslag nog onvoldoende ziet als bron van flexibiliteit, vereist dat deze technologie vanuit de overheid gestimuleerd wordt.”

Vaart maken

De technologie- en energiebedrijven, netbeheerders en kennisinstellingen, verenigd in Energy Storage NL, roepen op tot vaart maken. Grootschalige energieopslag staat in Nederland nog in de kinderschoenen. Op internationaal vlak is de algemene verwachting dat energieopslag exponentieel zal toenemen.

Reageer op dit artikel