nieuws

Onrust over slimme meters

installatiebranche

Netbeheer Nederland, de organisatie van netbeheerders in Nederland, heeft vandaag op haar website een lijst gepubliceerd van ‘verdachte’ slimme meters. In de landelijke pers ontstond vorige week commotie over grote meetafwijkingen die een aantal van deze meters zouden vertonen.

Onrust over slimme meters

 

“In de uitzending van Een Vandaag van vrijdag 3 maart werd gesproken over een onderzoek van de TU Twente. Sommige energiemeters zouden onder extreme omstandigheden afwijkingen in het energieverbruik laten zien. Het gaat om een onderzoek uit 2015”, meldt Netbeheer Nederland op zijn website. Ter geruststelling voegt de organisatie eraan toe dat er vele meters getest zijn en dat “daarbij nog nooit is gebleken dat een slimme meter in de praktijk de afwijkingen vertoonde die in de extreme labomstandigheden optraden”.

Onderzoek TU Twente

Het onderzoek waarnaar Een Vandaag verwijst, is uitgevoerd door Frank Leferink, hoogleraar Electromagnetic Compatibility aan de Universiteit van Twente. Volgens deze hoogleraar zijn de meters die de afgelopen jaren in veel huishoudens zijn geplaatst “onvoldoende robuust gemaakt.” Andere energiebronnen in huis, zoals bijvoorbeeld opladers van mobiele telefoons, kunnen de meters beïnvloeden. De stand op deze meterkasten kan tot zes keer hoger uitvallen dan het werkelijke energieverbruik.

Praktijk in gewone huishoudens

Volgens Netbeheer Nederland blijkt uit eigen onderzoek dat het gebruik van de meter in gewone huishoudens niet tot hogere energierekeningen heeft geleid. Netbeheer zegt in een persverklaring bovendien dat de storingsgevoelige meter inmiddels niet meer wordt geplaatst. Wel is “recent een situatie gevonden waar de meter afwijkingen laat zien. Deze casus is nog in onderzoek. Daarbij wordt gekeken naar de meter zelf én naar of de sauna die de afwijking veroorzaakt juist functioneert.”

Lijst van verdachte meters

Vandaag komt Netbeheer Nederland toch met een lijst van slimme meters waarmee zich eventueel problemen zouden kunnen voordoen. Consumenten die zich zorgen maken over de meterstanden, krijgen van Netbeheer Nederland het advies om hun energieverbruik te vergelijken met dat van andere huishoudens. Daarvoor kunnen ze de gemiddelden raadplegen op de website van het Nibud. Als het energieverbruik onverklaarbaar hoog is, kunnen de consumenten dit melden bij hun energieleverancier. Die gaat dan samen met de consument op zoek naar de oorzaak.

Reageer op dit artikel