nieuws

Drukte en stress op de werkvloer

installatiebranche

Veel technische bedrijven hebben te maken met drukte en stress op de werkvloer, zegt ROVC op basis van zijn TechBarometer.

Drukte en stress op de werkvloer

Dit komt door kwantitatieve (37%) en kwalitatieve (31%) tekorten aan technici. Ook staat de kwaliteit van werk onder druk en leiden personeelstekorten tot een stagnerende groei van de organisatie. 

ROVC TechBarometer

ROVC zegt dit op basis van de TechBarometer. Dit is een onderzoek dat ROVC zelf uitvoert. 969 respondenten uit de technische branche geven in de TechBarometer antwoord op vragen over markt-, HR- en opleidingstrends binnen de techniek.

Leestip: Tekort aan vakmensen houdt nog jaren aan

Tekort aan technici

Het tekort aan technici is nijpend, meldt ROVC. Hierbij gaat het met name om technici met mbo-3 en mbo-4 niveau, respectievelijk 24 en 46 procent. De komende vijf jaar verwacht de technische branche op het gebied van ervaringsniveau het grootste tekort aan technisch geschoolde mediors (47%). Dit zijn technici met ongeveer twee tot vijf jaar werkervaring.

Functiewissels technisch personeel

Uit het onderzoek komt ook naar voren dat technisch personeel niet zomaar zijn baan opgeeft. Heeft een organisatie eenmaal een technicus binnengehaald, dan is de kans groot dat hij voor een lange tijd trouw blijft aan de organisatie. 45 procent van de technici werkt 11-20 jaar binnen dezelfde organisatie. Functiewissels zijn niet veelvoorkomend. 15 procent wisselt nooit van functie, 73 procent soms en slechts 10 procent regelmatig.

Effecten stress

“We moeten het effect van stress op de werkvloer niet onderschatten”, zegt John Huizing, directeur bij ROVC. “Wanneer medewerkers stress ervaren, melden zij zich bijvoorbeeld sneller ziek omdat zij het werk mentaal niet meer aan kunnen. Ook leidt stress vaak tot lichamelijke klachten. Medewerkers met stress functioneren minder goed en zijn prikkelbaar, waardoor het aantal conflicten op de werkvloer toeneemt.”

‘Neerwaartse spiraal’

Huizing: “De werksfeer verslechtert door stress en de kwaliteit loopt terug. Dit zal uiteindelijk leiden tot verminderde productie en productkwaliteit en daardoor een strenger beleid vanuit het management. Zo komt een organisatie terecht in een neerwaartse spiraal. Want wanneer het management dichter op de huid van de technicus gaat zitten, ervaart hij weer meer stress.”

De ROVC Techbarometer is gratis aan te vragen via www.rovc.nl/techbarometer

 Lees ook:

Installateur: Ben je te druk? Verhoog je prijs!

Meer vakmensen opleiden voor de energietransitie

Volop werk in installatiebranche

Groei zonne-energie geremd door gebrek aan vakkrachten

 

Reageer op dit artikel