artikel

Lichtberekeningen: de reflectiefactor

verlichting

Bij het maken van lichtberekeningen vormen verschillende aspecten een uitdaging. In dit artikel gaat het over de reflectiefactor.

Lichtberekeningen: de reflectiefactor

Door Evi Husson

Bij het maken van een lichtberekening is het belangrijk kennis te hebben over de reflectiefactor. Rob van Heur, expert en bestuurslid bij de Nederlandse Stichting voor Verlichtingskunde (NSVV): “De reflectiefactoren staan vaak standaard in softwareprogramma’s op 70-50-20 [Een gemiddelde reflectiewaarde van het plafond (0,70), de wanden (0,50) en de vloer (0,20)]. Vaak wordt dit zonder nadenken overgenomen in de lichtberekeningen.”

Nadenken over parameters

Van  Heur: “Men gaat er gemakshalve vanuit dat wat standaard staat ingevuld wel goed zal zijn. De gedragscode van de NSVV vraagt daarentegen om een motivering van de gekozen parameters waardoor de geselecteerde waardes een bewuste keuze worden.”

Alle informatie opvragen

Mark Laponder, lid kernteam indoor verlichting bij NSVV: “Ook wanneer je wel bewust rekening houdt met de reflectiefactor, gaat het nog wel eens mis. Wanneer een architect doorgeeft dat hij RAL 9010 als kleur gebruikt, wordt vaak aangenomen dat het om een egale gestuukte muur gaat. De software vertaalt de kleur RAL 9010 bijvoorbeeld naar een reflectiegraad van 85 procent. Kiest de architect voor een andere optie, zoals witte houten plankjes, dan zal dit een nadelig effect hebben op de reflectiefactor. De installateur is erbij gebaat alle informatie die nodig is op te vragen en mee te nemen in de lichtberekening. Dit kan teleurstellingen achteraf voorkomen.”

Klanten begeleiden

Soms is deze informatie niet voorhanden. Laponder: “Helaas weten klanten vaak nog niet exact wat ze willen, op het moment dat de lichtberekeningen worden gemaakt. Installateurs moeten dan duidelijk maken dat ze een uitgangspunt nodig hebben om een representatieve lichtberekening te kunnen maken. Ze kunnen een adviserende rol op zich nemen en de klant hierin begeleiden.”

Gedragscode lichtberekeningen

De NSVV stelde samen met de Nederlandse Licht Associatie de Gedragscode lichtberekeningen op. Partijen die hiervan gebruik maken, hanteren dezelfde werkprincipes voor hun berekeningen.

Reageer op dit artikel