artikel

Lichtberekeningen: de brongegevens

verlichting

Bij het maken van lichtberekeningen vormen verschillende aspecten een uitdaging. In dit bericht gaat het over brongegevens.

Lichtberekeningen: de brongegevens

Door Evi Husson

Hoe meer informatie beschikbaar, hoe nauwkeuriger berekeningen kunnen worden gemaakt. Maar ook naar de beschikbare informatie moet kritisch worden gekeken.

Te mooi om waar te zijn

Rob van Heur, expert en bestuurslid bij NSVV:  “Belangrijk bij lichtberekeningen is dat de brongegevens – vaak vervat in LDT-bestanden van de armatuur – correct zijn. Als het resultaat te mooi is om waar te zijn, is het vaak ook niet waar. Het komt wel eens voor dat brongegevens van onbekende leveranciers niet kloppen of niet aanwezig zijn. De installateur kan deze informatie opvragen bij zijn leverancier.”

LDT-bestanden

Betrouwbare leveranciers hebben altijd recente en volgens de juiste normen gemeten LDT-bestanden beschikbaar. Van Heur: “Bij twijfel aan de correctheid van de informatie is het aan te bevelen om zelf de proef op de som te nemen en een vergelijking te maken tussen twee gelijkaardige armaturen van verschillende leveranciers. Verschillen de eindresultaten erg sterk van elkaar, dan is er wellicht iets aan de hand.”

Gedragscode lichtberekeningen

De Nederlandse Stichting voor Verlichtingskunde (NSVV) stelde samen met de Nederlandse Licht Associatie (NLA) de Gedragscode Lichtberekeningen op. Partijen die hiervan gebruik maken, hanteren dezelfde werkprincipes voor hun berekeningen.

Reageer op dit artikel