nieuws

Telers blij met ledverlichting

verlichting

Telers blij met ledverlichting

Met ledverlichting is het klimaat in kassen beter te regelen dan met ‘gewone’ natriumlampen. Ook zorgen de leds voor een lager energieverbruik. Twee telers willen daarom leds gaan gebruiken bij het kweken van planten en groenten in kassen. Dit meldt technologietijdschrift De Ingenieur.

Het bedrijf PlantLab voerde experimenten met sla uit voor ingenieursbureau Croppings in Rosmalen. Philips ontwikkelde de zogenoemde Greenpower Leds, die zorgen voor een optimale gewasgroei. PlantLab wil later klimaatruimten met het ledsysteem op de markt brengen.

Vijf stuks

Bij de tests is gewerkt met leds van 3 W. Deze lichtgevende diodes zitten in een module van vijf stuks. Die modules zijn vervolgens weer geclusterd in grotere eenheden, die zijn opgehangen in een aluminiumprofiel.

Maatwerk

De kleur en intensiteit van elke module is traploos met de computer te regelen. Croppings werkt aan een flexibel systeem om per gewas maatwerk te kunnen leveren.

Lees het hele artikel bij De Ingenieur

Reageer op dit artikel